Ekonomika

Google dostal pokutu 150.000 eur za slabú ochranu osobných údajov

TASR, 9. januára 2014 12:39

Systém Google riešia aj v Španielsku, Británii, Nemecku, Taliansku a Holandsku. Celkovo však firmou prípadné pokuty neotrasú.

Paríž 9. januára (TASR) - Francúzsky regulačný úrad CNIL potrestal americkú internetovú spoločnosť Google najvyššou možnou pokutou 150.000 eur za porušovanie pravidiel v oblasti ochrany osobných údajov.
Foto: TASR/AP

Firma totiž nesplnila požiadavku CNIL z minulého roka, aby svoj systém upravila tak, aby bol v súlade s francúzskymi zákonmi o ochrane osobných údajov. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Úrad oznámil, že opakovane žiadal Google, aby systém nakladania s údajmi upravil a zvýšil tak transparentnosť, ako aj možnosť výberu pre užívateľov. Ide najmä o to, že firma zhromažďuje údaje o užívateľoch na jednom mieste. Navyše, nová politika v oblasti ochrany osobných údajov firmy Google nestanovuje ani dobu ich uchovávania. Firma však tvrdí, že jej nový systém, ktorý je jednoduchší a zaviedla ho v roku 2012, je v súlade s európskou legislatívou.

Systém Google riešia aj v Španielsku, Británii, Nemecku, Taliansku a Holandsku. Celkovo však firmou prípadné pokuty neotrasú. Samotná pokuta zo strany CNIL je síce najvyššia, akú úrad mohol udeliť, no pre Google, ktorý v roku 2012 dosiahol čistý zisk 10,7 miliardy USD (7,87 miliardy eur), je príliš nízka. Podobne v Nemecku môžu dať firme pokutu do 300.000 eur a v Španielsku maximálne 1 milión eur.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 15:13

SPPK: Spotrebitelia by si mali viac uvedomovať význam včely medonosnej
SPPK zdôraznila, že podľa včelárov je dnešná doba, žiaľ, charakteristická pokusmi nahrádzať med, čistý prírodný produkt, umelými náhradami často bez činnosti včiel.

sk
dnes 15:06

Grécko vyzýva EÚ, aby chránila spotrebiteľov pred nadnárodnými firmami
Výzva prichádza pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu, pričom kľúčovým problémom je oslabenie kúpnej sily európskych domácností vysokou infláciou.

sk
dnes 14:53

Americký reťazec Target zníži v lete ceny 5000 produktov
Ďalší americký maloobchodný reťazec Walmart zase minulý týždeň oznámil, že za vysoké tržby v uplynulom štvrťroku vďačí prílevu zákazníkov hľadajúcich nákupy za výhodné ceny.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac