Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Špeciálne olympiády usporiadali Zimné národné hry v piatich športoch

Zimné národné hry Špeciálnych olympiád Slovensko Foto: Špeciálne olympiády Slovensko / Thomas Márton

Súčasťou Zimných národných hier boli aj nominačné preteky koncom roka 2023 v krasokorčuľovaní a v rýchlokorčuľovaní v Prešove.

Štrbské Pleso 17. februára (TASR) - Najväčšie športové podujatie roka majú za sebou Špeciálne olympiády Slovensko, ktoré zorganizovali Zimné národné hry v troch športoch. Podujatia sa zúčastnilo viac ako 100 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením. Na Štrbskom Plese športovci Špeciálnych olympiád Slovensko súťažili v bežeckom a zjazdovom lyžovaní a v behu na snežniciach.

Foto: Michaela Oravcová

Pre organizáciu podujatia vybrali obec Štrbské Pleso, z dôvodu možnosti usporiadať tri športy z piatich priamo v obci. V areáli bežeckého lyžovania sa uskutočnili disciplíny bežeckého lyžovania a behu na snežniciach a na kopci Interski sa konali zjazdárske disciplíny. "Sme veľmi radi, že sa nám po štyroch rokoch podarilo opäť zorganizovať Zimné národné hry, ktoré boli zároveň nominačnými pretekmi na Svetové hry Špeciálnych olympiád, ktoré sa uskutočnia v talianskom Turíne v marci 2025," uviedla v tlačovej správe športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko Martina Gogolová.

Foto: Michaela Oravcová

Zimných národných hier na Štrbskom Plese sa zúčastnila viac ako stovka športovcov s intelektuálnym znevýhodnením. V behu na snežniciach súťažilo 53 pretekárov, ďalších 24 súťažiacich bolo v behu na lyžiach a 32 v zjazdovom lyžovaní. "Na všetkých športoch vládla úžasná atmosféra, zo športovcov vyžarovala obrovská energia a zároveň súťaživosť. Verím, že všetci si tieto hry užili, pretože z každého športovca bola cítiť chuť víťaziť," povedala prezidentka Špeciálnych olympiád Slovensko Dominika Nestarcová.



Súčasťou Zimných národných hier boli aj nominačné preteky koncom roka 2023 v krasokorčuľovaní a v rýchlokorčuľovaní v Prešove. "Športovci vedeli, že toto bol ten deň, kedy musia podať čo najlepšie výkony, aby sa nominovali na Svetové hry, ktoré sa budú konať už o rok. Športovcov prišlo povzbudiť naozaj veľa divákov a na ich výkony sa prišli pozrieť aj olympijský medailista Pavol Hurajt a olympionik Martin Bendík," povedala národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko Eva Gažová.

Na tratiach pomáhali profesionálne tímy Športového klubu Štrba a A.S.P SKI, rovnako ako 20 dobrovoľníkov, ktorí zabezpečovali hladký priebeh podujatia.