Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Nóri ovládli stíhacie preteky, titul obhájil Johannes Thingnes Bö

. Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö, archívne foto. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Johannes Thingnes Bö získal na šampionáte už tretiu medailu, v mixe i šprinte si vybojoval striebro.

Nové Mesto na Morave 10. februára (TASR) - Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö obhájil titul v stíhacích pretekoch na 12,5 km na majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave. V nedeľňajších pretekoch triumfoval časom 32:36,9 minúty, keď spravil tri chyby na strelnici. Prvých päť priečok obsadili Nóri. Druhý skončil Sturla Holm Laegreid so stratou 28,7 sekundy a bronz získal Vetle Sjaastad Christiansen (+38,5 s). Slováci nemali v súťaži zastúpenie.

Johannes Thingnes Bö získal na šampionáte už tretiu medailu, v mixe i šprinte si vybojoval striebro. Tridsaťročný Nór je v Novom Meste na Morave najväčší favorit na medaily, v kariére ich na svetových šampionátoch nazbieral dokopy už 34, z toho osemnásť zlatých. "Toto víťazstvo znamená veľa. Bol to ťažký boj hlavne s Vetlem a Tarjei bol tiež veľmi rýchly v behu. Posledné dve položky neboli vôbec ľahké. Mal som zopár rán, ktoré boli veľmi tesné, ale padli. Pred týmito MS som sa necítil ako favorit," povedal pre oficiálnu webstránku.

Ako prvý vyštartoval víťaz sobotňajšieho šprintu Laegreid, no už na prvej položke minul dva terče, J. T. Bö jeden a tak sa na čelo dostal tretí z rýchlostných pretekov Christiansen. Ten sklopil všetkých päť terčov aj na druhej položke a mal k dobru pol minúty. Za ním išli Tarjei Bö a Švéd Sebastian Samuelsson. Christiansen sa udržal na čele aj po prvej stojke, no stíhali ho bratia Böovci a za nimi Laegreid. Líder nezvládol záverečnú streľbu, keď minul dva terče a predbehol ho bezchybný Johannes Thingnes Bö, ktorý si s náskokom 35,1 sekundy išiel jasne pre zlato. Christiansena v závere predbehol aj Laegreid. Na štvrtej priečke finišoval Johannes Dale Skjevdal a absolútnu dominanciu Nórov podčiarkol piatym miestom Tarjei Bö.

MS v Novom Meste na Morave - stíhacie preteky mužov na 12,5 km:

1. Johannes Thingnes Bö 32:36,9 min. (3), 2. Sturla Holm Laegreid +28,7 s (2), 3. Vetle Sjaastad Christiansen +38,5 (3), 4. Johannes Dale +54,0 (3), 5. Tarjei Bö (všetci Nór.) +1:20,9 (4), 6. Sebastian Samuelsson +1:28,3 (3), 7. Martin Ponsiluoma (obaja Švéd.) +1:36,8 (4), 8. Endre Strömsheim (Nór.) +1:42,4 (1), 9. Lukas Hofer (Tal.) +1:47,9 (0), 10. Fabien Claude (Fr.) +1:55,0 (0)