Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Kuzminová o úmrtí Hanevolda: Veľká strata pre biatlonovú rodinu

Na archívnej snímke Anastasia Kuzminová. Foto: TASR - Dano Veselský

V roku 1998 som sledovala jeho zlatý úspech v televízii. Vyhral vtedy individuálne preteky na 20 kilometrov. Hneď som si zamilovala biatlon a o rok neskôr som začala trénovať, uviedla Kuzminová.

Oslo 4. septembra (TASR) - Biatlonový svet šokovala správa o smrti trojnásobného olympijského víťaza Nóra Halvarda Hanevolda. Na jeho úmrtie zareagovala aj úspešná slovenská reprezentantka v biatlone Anastasia Kuzminová.

"V roku 1998 som sledovala jeho zlatý úspech v televízii. Vyhral vtedy individuálne preteky na 20 kilometrov. Hneď som si zamilovala biatlon a o rok neskôr som začala trénovať. V štafete získal zlato v roku 2002 a 2010, kde sa moja zlatá kariéra ešte len začala. Poznala som ho osobne. Bol to dobrý, spoločenský, usmievavý muž a legendárny športovec. Ide o veľku stratu pre našu biatlonovú rodinu," uviedla na svojom facebookovom profile Kuzminová.

Poctu prostredníctvom instagramu vyjadril svojmu dlhoročnému kolegovi a priateľovi aj 13-násobný olympijský medailista a zároveň najúspešnejší mužský zimný olympijský športovec Ole Einar Björndalen: "Halvard bol dlhé roky pilier nášho reprezentačného výberu. Bol to skvelý športovec a človek s veľkým srdcom, nikdy nestrácal zmysel pre humor."

Pre zláteho medailistu zo ZOH 2018 v Pjončangu Johannesa Thingnesa Boa bol Hanevold "vzorom a priekopníkom biatlonu v Nórsku". Štyridsaťdeväťročného otca dvoch malých detí si uctil aj Francúz Martin Fourcade, pre ktorého bol Hanevold "prvou hviezdou biatlonu, ktorú mal možnosť spoznať".

Hanevold absolvoval vo Svetovom pohári devätnásť sezón a získal dva malé glóbusy za vytrvalostné preteky (1997/1998, 2002/2003). Na majstrovstvách sveta vybojoval šestnásť medailí vrátane piatich zlatých a na zimných olympijských hrách sa stal šampiónom na 20 km v Nagane 1998 a v štafete v Salt Lake City 2002 i Vancouveri 2010. V Nagane získal aj striebro v štafete a v Turíne 2006 pridal striebro v rýchlostných a bronz vo vytrvalostných pretekoch. Kariéru ukončil po sezóne 2009/2010. Príčina jeho úmrtia zatiaľ nie je známa.