Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zimné športy

Braisazová-Bouchetová vyhrala hromadné preteky a má tretie zlato

Na snímke francúzska biatlonistka Justine Braisazová-Bouchetová . Foto: TASR/AP

V nedeľu panovalo slnečné počasie s teplotami tesne pod 10 stupňami a slabým vetrom.

Nové Mesto na Morave 18. februára (TASR) - Francúzska biatlonistka Justine Braisazová-Bouchetová získala zlato v hromadných pretekoch na majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave. V nedeľu sklopila všetkých 20 terčov a triumfovala časom 34:37,2 minúty. Na šampionáte tak získala už piatu medailu a tretie zlato (3-1-1). Druhá skončila Talianka Lisa Vittozziová so stratou 31,2 sekundy a tretia finišovala ďalšia Francúzka Lou Jeanmonnotová (+56,7 s).

V nedeľu panovalo slnečné počasie s teplotami tesne pod 10 stupňami a slabým vetrom. Do záverečných pretekov žien išla ako najväčšia favoritka Julia Simonová, ktorá si po úvodnej ležke vypracovala sedemsekundový náskok pred Braisazovou-Bouchetovou, za ktorou išli Vittozziová a tri Nórky. Štvornásobná víťazka z Nového Mesta však na druhej ležke minula jeden terč a musela na trestné kolo. Na čelo sa tak dostala Braisazová-Bouchetová, ktorá prišla na tretiu streľbu s náskokom 20 sekúnd pred Nórkou Juni Arnekleivovou. Francúzska pretekárka mala dve rany veľmi tesné, ale vyhla sa trestnému kolu a zo strelnice vybehla už s náskokom 30 sekúnd pred Vittozziovou, ktorá išla taktiež bez chyby. Na tretiu priečku sa posunula Jeanmonnotová a tesne za ňou išla Rakúšanka Lisa Theresa Hauserová. Simonová musela na ďalšie trestné kolo, no udržala sa na piatom mieste, stojku nezvládla dovtedy čistá Ingrid Landmark Tandrevoldová s troma chybami a vypadla z boja o medaily.

Braisazová-Bouchetová si udržala skvelú bežeckú formu a na záverečnej položke si mohla dovoliť aj zaváhanie. Nestalo sa, opäť sklopila všetkých päť terčov a do cieľa si išla pre zlato s veľkým náskokom pred súperkami. Aj druhá Vittozziová trafila všetky terče a v závere sa tak rozhodovalo už iba o bronze. Jeanmonnotová chybu nespravila, Simonová áno a v poslednom okruhu už svoju krajanku nemohla dobehnúť. Piata skončila Nemka Vanessa Voigtová, ktorá bola tretia z 30 štartujúcich s čistou streľbou. Simonová prvýkrát v Novom Meste nezískala medailu, predtým štartovala v piatich pretekoch, štyri vyhrala a pridala jeden bronz. Vittozziová získala štvrtú medailu (1-3-0), Jeanmonnotová má v českom stredisku bilanciu 2-0-2.

Dvadsaťsedemročná Braisazová-Bouchetová vyhrala na MS prvýkrát v kariére až v Novom Meste na Morave a získala tam hneď tri zlaté medaily. V nedeľu však prvú individuálnu, keďže predtým triumfovala v štafete a mixe. Hromadné preteky vyhrala aj pred dvoma rokmi na ZOH v Pekingu. "Nemám slov. Boli to skutočne perfektné preteky a poriadne som si ich užila. Keď padli posledné rany, tak som mala prázdnu hlavu, úsmev cez celú tvár a myslela som na deti, manžela a celý francúzsky tím. Je to splnený sen, nedá sa to opísať. Boli to asi najlepšie preteky, aké som išla. Vyhrala som na olympiáde, ale tam som bola celý čas na čele, tu to bolo šialené," povedala pre Eurosport.



MS v Novom Meste na Morave - hromadné preteky žien na 12,5 km:

1. Justine Braisazová-Bouchetová (Fr.) 34:37,2 min (0), 2. Lisa Vittozziová (Tal.) +31,2 s (0), 3. Lou Jeanmonnotová +56,7 (1), 4. Julia Simonová (obe Fr.) +1:24,9 min (3), 5. Vanessa Voigtová (Nem.) +1:29,7 (0), 6. Lisa Theresa Hauserová +1:36,9 (1), 7. Anna Gandlerová (obe Rak.) +1:44,8 (2), 8. Tuuli Tomingasová (Est.) +1:46,9 (1), 9. Hanna Öbergová (Švéd.) +1:48,4 (3), 10. Ingrid Landmarková Tandrevoldová (Nór.) +1:48,8 (3)