Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zimné športy

Biatlonová únia potvrdila, že voči prezidentovi sa vedie vyšetrovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Švédsky funkcionár sa k podrobnostiam vyšetrovania nevyjadril.

Salzburg 23. februára (TASR) - Medzinárodná biatlonová únia (IBU) potvrdila vyšetrovanie voči jeho prezidentovi Olle Dahlinovi. Strešný orgán uviedol, že má informácie o vyšetrovaní šesťdesiatdeväťročného Švéda rakúskymi úradmi, ale nechce komentovať podrobnosti. Dahlinov predchodca Anders Besseberg zároveň čaká na verdikt v údajnom korupčnom procese v Nórsku.

"V tejto fáze som nedostal žiadne oficiálne oznámenie o vyšetrovaní, ale som si vedomý politicky motivovaných špekulácií a narážok. Som úplne šokovaný týmito obvineniami, ktoré sú úplne nepodložené a všetky ich čo najdôraznejšie odmietam. Nebudem váhať a podniknem všetky právne kroky potrebné na ochranu svojho dobrého mena a povesti. Aj keď popieram, že by som sa dopustil akéhokoľvek protiprávneho konania, zaručujem úplnú spoluprácu a som presvedčený, že vyšetrovaním sa zistí, že sa nemusím zodpovedať," uviedol Dahlin vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AP.

Švédsky funkcionár sa k podrobnostiam vyšetrovania nevyjadril, ale obhajoval postup IBU pri marketingových opatreniach: "Proces predchádzajúcej marketingovej zmluvy IBU bol realizovaný v plnom súlade s Kódexom integrity IBU a bola vykonaná náležitá kontrola, aby sa zabezpečilo, že bol vhodný a v súlade s normami."

Dahlin sa ujal funkcie prezidenta IBU v roku 2018, keď Besseberg odstúpil po tom, ako rakúska polícia vykonala raziu v kanceláriách IBU v rámci vyšetrovania viacerých krajín v súvislosti s obvineniami z korupcie spojenej s ruskými dopingovými prípadmi. Mal sa jej dopustiť v rokoch 2009 až 2018, keď pôsobil vo funkcii šéfa únie. Besseberga súdili v jeho rodnom Nórsku a verdikt sa očakáva 12. apríla. Prokuratúra pre neho v prípade uznania viny žiadala trest odňatia slobody na tri roky a sedem mesiacov.