Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Biatlonistka Simonová vyhrala po šprinte aj stíhačku

Na snímke francúzska biatlonistka Julia Simonová. Foto: TASR/AP

Slovenky do stíhačky nepostúpili.

Nové Mesto na Morave 11. februára (TASR) - Francúzska biatlonistka Julia Simonová získala po mixe a šprinte zlato aj v stíhačke na majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave. Obhajkyňa titulu spravila v nedeľňajších pretekoch iba jednu chybu na strelnici a triumfovala časom 29:54,8 minúty. Druhá skončila Talianka Lisa Vittozziová s mankom 46,3 sekundy a bronz si vybojovala ďalšia Francúzka Justine Braisazová-Bouchetová (+49,3 s). Slovenky do stíhačky nepostúpili.

Simonová vyštartovala do nedeľňajších pretekov s náskokom vyše 40 sekúnd pred svojimi krajankami Braisazovou-Bouchetovou a Lou Jeanmonnotovou. Po úvodnej ležke, ktorú zvládla čisto, klesol jej náskok na osem sekúnd a po druhej položke, kde Simonová i Braisazová-Bouchetová minuli zhodne jeden terč, dokonca len na dve. Ďalšie pretekárky strácali už vyše pol minúty, pričom na tretie miesto poskočila ďalšia francúzska reprezentantka Sophie Chauveauová. O víťazke rozhodla tretia streľba, Simonová ju zvládla bez chyby, no Braisazová-Bouchetová musela ísť na dva trestné okruhy a klesla na tretie miesto s minútovou stratou na líderku. Na druhú priečku sa posunula Vittozziová. Prvé dve pozície sa už nezmenili, v záverečnom kole Braisazová-Bouchetová predbehla Chauveauovú a získala bronz.

Dvadsaťsedemročná Simonová prežíva zatiaľ perfektný šampionát, po troch štartoch má na konte tri zlaté medaily a dokopy ich na MS nazbierala už päť. V zbierke má aj dva bronzy. Braisazová-Bouchetová získala v Novom Meste na Morave zlato v mixe, striebro v šprinte a v bronz v stíhačke, Chauveauová zostala v oboch individuálnych disciplínach tesne za pódiom na štvrtom mieste.

"Je to ako sen. Je to šialené," povedala Simonová po zisku tretieho zlata. "Pred pretekmi som bola veľmi vystresovaná, ako vždy. No teraz to bolo špeciálne a viac elektrizujúce. Prvýkrát som vyhrala šprint a následne stíhačku. Prvýkrát som štartovala z prvého miesta. Bola to veľká výzva, no som veľmi šťastná. Viem, že Justine Braisazová-Bouchetová je veľmi rýchla bežkyňa a ja nie som taká silná, ale viem veľmi rýchlo strieľať. Myslím si, že to boli jedny z najlepších pretekov v mojej kariére," uviedla pre oficiálnu webstránku.

MS v Novom Meste na Morave - stíhačka žien na 10 km:

1. Julia Simonová (Fr.) 29:54,8 min. (1), 2. Lisa Vittozziová (Tal.) +46,3 s (1), 3. Justine Braisazová-Bouchetová +49,3 (4), 4. Sophie Chauveauová (obe Fr.) +57,6 (3), 5. Hanna Öbergová (Švéd.) +1:16,6 (2), 6. Franziska Preussová (Nem.) +1:24,7 (1), 7. Lou Jeanmonnotová (Fr.) +1:43,0 (2), 8. Elvira Öbergová (Švéd.) +2:05,3 (2), 9. Markéta Davidová (ČR) +2:21,0 (2), 10. Tuuli Tomingasová (Est.) +2:30,3 (2)