Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

MS v biatlone: Vo vytrvalostných pretekoch získala zlato Dahlmeierová

Nemecká biatlonistka Laura Dahlmeierová Foto: TASR/AP

Druhá skončila Češka Koukalová, tretia Talianka Runggaldierová.

Hochfilzen 15. februára (TASR) - Nemka Laura Dahlmeierová si vybojovala ďalšiu zlatú medailu na biatlonových majstrovstvách sveta v rakúskom Hochfilzene. Vo vytrvalostných pretekoch na 15 km zdolala Češku Gabrielu Koukalovú o 24,7 sekundy a Talianku Alexiu Runggaldierovú o 1:45,6 min. Štartovali aj tri slovenské biatlonistky, s 27. miestom Paulíny Fialkovej (+4:03,3), 41. Jany Gerekovej (+4:58,5) a 66. Ivony Fialkovej (+7:19,0).

Súboj o víťazstvo sa zúžil na dve mená. Najskôr dobehla do cieľa Češka Koukalová, keď nevybielila jediný druhý terč. Z líderskej pozície na medzičasoch ju vytlačila až jej najväčšia súperka Nemka Dahlmeierová, taktiež s jedinou chybou na terči číslo tri. Po tretej streľbe Dahlmeierová pred Češkou mala náskok 20,1 sekundy a čakalo sa, ako dopadne jej záverečné mierenie na päť stojkových terčov. Nervy si ustrážila, chybu neurobila a s náskokom 17,9 sekundy mohla pokojne hospodáriť až do konca. Pre 23-ročnú Nemku, najväčšiu favoritku, to bolo piate zlato v kariére na MS a tretie v Hochfilzene, po titule v stíhačke a v mix štafetách. Menším prekvapením bol bronz Runggaldierovej, ktorá sa do svetovej špičky definitívne zaradila až túto sezónu.

Po dvoch dňoch pokračoval program MS šiestou, najdlhšou disciplínou, síce tradičnou, no aj dosť zriedkavou. V programe seriálu SP sa v nej túto sezónu len trikrát zbierali body a v Hochfilzene sa hodnotenie SP v tejto disciplíne uzavrelo. Najúspešnejšia bola v nej po Östersunde a Anterselve Nemka Dahlmeierová s dvoma víťazstvami, dvakrát druhé boli Francúzky Bescondová, Chevalierová a tretie priečky Bielorusky Jurkevičovej a Talianky Runggaldierovej len potvrdzovali, že na 15 km trati je všetko možné a vyniknúť môžu aj outsiderky. Vlani na MS v Holmenkollene zbierali medaily Francúzky Dorin-Habertová a Bescondová a Dahlmeierová.

V 99-člennom štartovnom poli sa najväčšie favoritky sústredili v druhej polovici štartovného pola, Dahlmeierová dokonca s číslom 93. Zo Sloveniek, ktoré v SP nezískali v tejto sezóne vo vytrvalostných pretekoch do SP ani bod, najskôr vyštartovala P. Fialková s 27-ou, 65-ku mala Gereková a 72-ku I. Fialková. Anastasia Kuzminová chýbala, keď sa sústredí na MS už len na jednu disciplínu, nedeľné mass preteky.

Ustálené slnečné počasie v Hochfilzene vydržalo, bolo slnečno a veľmi teplo s 10 stupňami. Paulína Fialková (celková strelecká bilancia 1-1-1-0) popri ostrom bežeckom tempe netrafila hneď prvý ležkový terč, potom piaty stojkový, nasledoval piaty ležkový s nádejou na solídny výsledok. Janu Gerekovú (1-1-1-0) neposlúchol štvrtý teč, 10-ty, 12-ty a Ivona Fialková (0-1-2-2) v druhej položke nevybielila štvrtý stojkový, v tretej pribudli dve chyby na 14., 15. terči, vo štvrtej na 18. a poslednom 20-tom.

"Cítila som už únavu, sneh sa roztopil, podmienky boli náročné, pre mňa i pre všetkých," zhodnotila výkon pre RTVS Paulína Fialková. "Ja mám teplo rada, dnes to však bolo príliš, no lyže mi šli fajn, opäť sa potvrdilo, že náš tím dokáže na takýto sneh dobre namazať."

Taktiku si zvolila Paulína Fialková rozumnú. "Začala som pomalšie, aby som to neuponáhľala, držala som tempo a v poslednom kole som sa už vyžmýkala. Na vytrvalostných pretekoch treba strieľať maximálne s jednou chybou, ja som dala tri, netreba k tomu nič dodať. Čaká na mňa najbližšie štafeta, pomôže mi zapracovať sa a zatrénovať pred massom, ak sa tam dostanem."

Nedarilo sa niektorým osobnostiam zo svetového biatlonu, 13. priečka patrila olympijskej víťazke zo Soči Bieloruske Domračevovej, nespokojná mohla byť 15. Fínka Mäkäräinenová, 31. Nemka Hildebrandová, až 40. obhajkyňa titulu Francúzka Dorin-Habertová, 53. jej kolegyňa Bescondová.

Po vytrvalostných pretekoch sa mohla zostaviť aj štartovná listina na nedeľné preteky s hromadným štartom a Slovensko bude mať až dve medzi tridsiatkou štartujúcich, Anastasiu Kuzminovú a premiérovo aj Paulínu Fialkovú, obe vďaka bodom za umiestenia na samotných MS.

Vytrvalostnými pretekmi v Hochfilzene sa uzavrela aj disciplína vo Svetovom pohári. Jednoznačnou suverénkou bola v nej Dahlmeierová s tromi víťazstvami z troch možných.

Výsledky

vytrvalostné preteky na 15 km:
1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 41:30,1 (1 tr. min),
2. Gabriela Koukalová (ČR) +24,7 (1),
3. Alexia Runggaldierová (Tal.) 1:45,6 (0),
4. Mari Laukkanenová (Fín.) 1:56,8 (1),
5. Jekaterina Avvakumovová (Kór.) 2:03,6 (0),
6. Susan Dunkleeová (USA) 2:06,8 (2),
7. Maren Hammerschmidtová 2:27,5 (2),
8. Vanessa Hinzová (obe Nem.) 2:45,5 (2),
9. Julia Džimová 2:46,1 (2),
10. Olena Pidhrušná (obe Ukr.) 2:54,6 (2),
...27. Paulína FIALKOVÁ 4:03,3 (3),
41. Jana GEREKOVÁ 4:58,5 (3),
6. Ivona FIALKOVÁ (všetky SR) 7:19,0 (5)

Konečné poradie SP vo vytrvalostných pretekoch (3 z 3):
1. Dahlmeierová 180,
2. Hinzová 103,
3. Runggaldierová 96,
...53. Paulína FIALKOVÁ 14