Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Pozor na lavíny, vysoké riziko naďalej pretrváva

Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Mnohé strmé svahy majú iba veľmi slabo spevnenú, a preto veľmi nestabilnú snehovú pokrývku.

Liptovský Hrádok 1. februára (TASR) – Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá po predchádzajúcom výdatnom snežení zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Mnohé strmé svahy majú iba veľmi slabo spevnenú, a preto veľmi nestabilnú snehovú pokrývku. Silný vietor previal sneh na záveterné svahy a vytvoril z neho nestabilné snehové dosky a vankúše. Už pri malom dodatočnom zaťažení hrozí výskyt doskových lavín a trvá aj pravdepodobnosť samovoľných lavínových zosuvov.

Dnes ráno bolo na horách prevažne jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -14 do -5 stupňov Celzia. V Tatrách je čerstvý juhozápadný vietor v nárazoch až rýchlosťou do 85 km/h, vo Fatrách iba mierny do 20 km/h. Intenzívne sneženie v uplynulých hodinách ustalo a pripadlo už iba pár centimetrov nového snehu.

Celková výška snehovej pokrývky dosahuje na horách priemerne od 50 do 100 cm, v Tatrách, najmä v Nízkych, miestami až 170 cm. Novší sneh je rozmiestnený veľmi nerovnomerne. V niektorých lokalitách je sfúkaný až na starý podklad, v iných sú naviate rozmerné nebezpečné snehové útvary.