Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský kraj rozdelí v oblasti životného prostredia 140.000 eur

Ilustračné foto. Foto:

S nápadmi na obnovu kaplnky, prírodných prameňov či výsadbu aleje sa môžu prihlasovať mimovládne organizácie, záujmové a občianske združenia, lesné spoločenstvá, nadácie, ale i fyzické osoby.

Žilina 2. mája (TASR) – O dotáciu z participatívneho rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa môžu autori malých komunitných projektov uchádzať do 13. mája. ŽSK rozdelí projektom v oblasti životného prostredia 140.000 eur a o víťazoch po prvý raz rozhodnú obyvatelia samosprávneho kraja formou elektronického hlasovania na internetovej stránke ŽSK. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Doplnila, že s nápadmi na obnovu kaplnky, prírodných prameňov, opravu lavičky či výsadbu aleje sa môžu prihlasovať mimovládne organizácie, záujmové a občianske združenia, lesné spoločenstvá, nadácie, ale i fyzické osoby – podnikatelia.

"Oblasť životného prostredia mimo zastavaného územia obcí v našom grantovom systéme chýbala. Mimo obcí sa často nachádzajú rôzne studničky, kaplnky, ale i odpočívadlá, ktoré obyvatelia vyhľadávajú. Tým, že sú na okraji, sú často opomínané a ťažko sa hľadajú finančné prostriedky na ich opravu a revitalizáciu. Práve takýmto miestam chceme dať šancu a rovnako aj rôznym združeniam či organizáciám, ktoré majú šikovné nápady, ako zlepšiť život v kraji," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Každý záujemca môže podľa Remencovej predložiť len jednu žiadosť. "V rámci participatívneho rozpočtu podporí samosprávny kraj 45 projektov. Výška jednej dotácie je 3100 eur, pričom objem finančných prostriedkov bude rozdelený pre jednotlivé okresy na základe počtu obyvateľov. Úspešný uchádzač je povinný spolufinancovať podporovanú činnosť najmenej vo výške desať percent z výšky poskytnutej dotácie," vysvetlila hovorkyňa ŽSK.

Po doručení žiadostí budú mať komisie mesiac na posúdenie projektov. "Každú žiadosť skontrolujú po formálnej stránke a zhodnotia, či projekt spĺňa všetky stanovené podmienky. Po prvý raz v histórii ŽSK budú o podpore projektov rozhodovať obyvatelia Žilinského kraja prostredníctvom verejného hlasovania na internetovej stránke ŽSK. Hlasovanie bude trvať 30 dní," dodala Remencová.

"Participatívny rozpočet dáva možnosť obyvateľom Žilinského kraja podieľať sa na rozhodovaní o peniazoch samosprávneho kraja. Verím, že takto spoločne podporíme kvalitné projekty, ktoré pomôžu zlepšovať a rozvíjať náš kraj," uzavrela Jurinová.