Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Žilina spustila sociálny taxík pre zdravotne postihnutých ľudí

Mesto Žilina pripravilo pre imobilných obyvateľov novú sociálnu službu tzv. sociálny taxík. Na snímke špeciálne deväťmiestne auto so zdvíhacou plošinou, ktoré bude k dispozícii pre občanov mesta Žiliny počas oficiálneho uvedenia do užívania 24. marca 2016. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Taxíkom bude špeciálne osemmiestne auto so zdvíhacou plošinou.

Žilina 24. marca (TASR) - Mesto Žilina dnes spustilo prepravnú službu pre imobilných občanov a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sú odkázaní na individuálny spôsob prepravy. Zabezpečovať ju bude špeciálne osemmiestne auto so zdvíhacou plošinou.

"Podobná služba, akoby sociálny taxík, stále chýbala. Teraz ju máme zriadenú a auto je tu. Poplatok je na úrovni 50 centov za kilometer od miesta bydliska. Myslím si, že je to cena prijateľná. Je to oveľa lacnejší spôsob dopravy ako čokoľvek iné. Ale hlavne, odvezie človeka od domu tam, kde chce, a späť. Toto je podľa mňa zásadný prínos služby," povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Podľa predsedníčky Rady seniorov mesta Žilina Márie Židekovej sa zatiaľ nedá presne povedať, aký bude o službu záujem. "Robil sa monitoring, ale musí to vojsť do povedomia ľudí. Musia si o tom povedať, prečítať. Všetko nové má svoj čas. V rade seniorov sme to prerokovali, odobrili, schválili. Mesto je nápomocné seniorom, takže to vítame," dodala Žideková.



Hovorca mesta Žilina Pavol Čorba doplnil, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR prispelo na kúpu špeciálneho auta sumou 23.000 eur (76,5 percenta) a zvyšok ceny auta 7063,60 eura (23,5 percenta) uhradilo mesto Žilina. "Zakúpilo špeciálne upravené auto s hydraulickou plošinou, ktoré môžu využívať imobilní obyvatelia odkázaní na individuálnu prepravu osobným autom. Auto je vybavené špeciálne upraveným miestom pre transport dvoch invalidných vozíkov," uviedol Čorba.

Takzvaný sociálny taxík je k dispozícii na území mesta Žilina od pondelka do štvrtka v čase od 7. do 14. hodiny a v piatok od 7. do 13. hodiny. "Objednávku na prepravnú službu nahlási žiadateľ vždy vopred, najneskôr 24 hodín pred poskytnutím prepravnej služby, v pracovných dňoch v čase od 8. do 11.30 h na telefónnom čísle + 421 905 300 123. Náklady na prevádzku sociálneho taxíka bude mesto uhrádzať sčasti zo svojich prostriedkov a sčasti z prostriedkov žiadateľov o túto službu. Použitie hydraulickej zdvíhacej plošiny nie je spoplatňované," dodal hovorca mesta Žilina.



Upozornil, že záujemca o túto službu musí podať žiadosť na Mestskom úrade v Žiline. "Podmienkou vyhovenia žiadosti je predloženie potvrdenia od lekára o ťažkom zdravotnom postihnutí žiadateľa alebo o nepriaznivom zdravotnom stave s obmedzenou schopnosťou pohybu a zároveň trvalý pobyt žiadateľa na území mesta Žilina. Žiadosť o prepravnú službu si môžu záujemcovia prevziať osobne v Klientskom centre Mestského úradu v Žiline, prípadne na webovej stránke mesta Žilina," uzatvoril Čorba.