Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Žilinský kraj

Požiar bytového domu v Žiline poškodil strechu, stav posúdi statik

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa hasičov sa pri požiari ľahko zranili dvaja ľudia, ktorí sa nadýchali splodín.

Žilina 19. októbra (TASR) – Požiar strechy dvojpodlažného bytového domu na Bratislavskej ulici v Žiline uhasilo 19 hasičov v utorok (18. 10.) pred polnocou, obyvateľov presunuli do telocvične Základnej školy na Hollého ulici. TASR o tom informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline.

Podľa hasičov sa pri požiari ľahko zranili dvaja ľudia, ktorí sa nadýchali splodín. "Horel odpad v podkroví a vychádzal odtiaľ hustý dym. Hasiči vykonali prieskum a našli horiaci odpad, ktorý museli vynášať. Pri požiari bola poškodená nosná časť strechy," doplnilo operačné stredisko.

"Vyhodnotíme situáciu a uvidíme, aké ubytovanie im poskytneme. Pretože väčšina ľudí nemala platnú nájomnú zmluvu, čiže nemajú nárok na náhradné bývanie. Statik rozhodne, čo ďalej s tou bytovkou," informoval zástupca primátora Žiliny Patrik Groma.

Požiar rieši krízový štáb mesta


Kvôli požiaru museli v utorok v noci evakuovať 11 rodín a tým, ktorí nemali strechu nad hlavou, poskytlo mesto krízové ubytovanie v neďalekej telocvični. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Ani jedna z rodín podľa neho nemala s mestom Žilina platnú nájomnú zmluvu. "Len pre zaujímavosť uvádzame, že k 3. októbru 2016 sa napríklad u jedného 'na čierno bývajúceho' bývalého nájomníka vyšplhal dlh voči mestu na sumu 79.000 eur. Napriek tejto skutočnosti mesto Žilina poskytlo zhruba 20 ľuďom krízové prenocovanie. V blízkosti sa nachádza telocvičňa Základnej školy na Hollého ulici, kde počas noci prespali a bolo im poskytnuté aj občerstvenie," uviedol Čorba.

Doplnil, že dnes bude privolaný statik, ktorý posúdi poškodený objekt. "Následne sa bude riešiť situácia tých, ktorí prišli počas noci o strechu nad hlavou," dodal hovorca mesta Žilina.