Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Ružomberku zrušili mestskú radu a inovovala rokovací poriadok

Primátor Ružomberka I.Čombora. Foto: www.facebook.com

Ružomberské mestské zastupiteľstvo odobrilo na dnešnom zasadnutí veľkou väčšinou predložené návrhy primátora Igora Čombora na zrušenie mestskej rady.

Ružomberok 28. januára (TASR) – Ružomberské mestské zastupiteľstvo odobrilo na dnešnom zasadnutí veľkou väčšinou predložené návrhy primátora Igora Čombora na zrušenie mestskej rady, podstatné zmeny rokovacieho poriadku a nahradenie viachodinových televíznych záznamov zasadnutí kratším spravodajstvom mestskej televízie.

"Rokovací poriadok sme inovovali, pretože doba ide dopredu a iba zbytočne predlžoval rozpravu o nevýznamných veciach. Poslanci si robili diskusiu pre diskusiu a nakoniec často nedospeli k žiadnemu záveru. Nekonečné diskusie o malichernostiach, zakrývajúce skôr strach púšťať sa do veľkých rozvojových tém, vidieť jasne aj na vzhľade tohto mesta," zdôraznil Čombor.

Aj zrušenie mestskej rady má podľa neho čisto pragmatický dôvod. "Tie isté materiály sa posudzovali duplicitne, vyrábali sa hory papiera s tým istým znením. Pri zložitejších problémoch sa tak neporiadok a chaos stupňoval geometrickým radom. Mestská rada nebola progresívnym prvkom, ktorý by pomáhal riešiť nahromadené problémy nášho mesta," vysvetlil pre TASR.

Nahradenie televíznych záznamov rokovania poslancov kratším spravodajstvom má zlepšiť informovanosť obyvateľov. "Poslanci si nekonečnými diskusiami neraz robili len svoju prezentáciu a predvádzali sa pred voličmi. Záznamy boli neraz dlhšie ako z parlamentu. Komunálna politika by mala byť menej o politikárčení a viac o riešení konkrétnych problémov," dodal ružomberský primátor.