Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

V najvyšších polohách Tatier trvá malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Vladimír Benko

V nedeľu ráno bolo na horách zamračené počasie s dažďom, od stredných polôh so snežením.

Liptovský Hrádok 28. apríla (TASR) - V najvyšších polohách Vysokých, Nízkych a Západných Tatier, nad 1600 metrov nad morom, trvá v nedeľu malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).

"Studený frontálny systém priniesol v najvyšších polohách nový, mokrý sneh, ktorý môžu príčinou menších samovoľných lavín z mokrého, najmä novšieho snehu. Starý, podkladový sneh je už firnový a všeobecne dobre spevnený," upozornil Buliak.

Uvoľnenie lavín je podľa neho možné iba ojedinele na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. "Vo výnimočných prípadoch je možné uvoľnenie spontánnych kĺzavých, základových lavín na veľmi strmých trávnatých svahoch," doplnil.

V nedeľu ráno bolo na horách zamračené počasie s dažďom, od stredných polôh so snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala o 7.00 h v rozpätí od mínus štyroch do šiestich stupňov Celzia. Počas dňa očakáva SLP HZS sneženie vo vysokých polohách a dážď v nižších polohách.

Snehová pokrývka je vplyvom dažďa v stredných mokrá až kašovitá, vo vysokých polohách vplyvom výrazného ochladenia tvrdá a ľadová. Severné orientácie Nízkych, Západných a Vysokých Tatier majú od pásma lesa stále bohatú snehovú pokrývku, s výškou 50 až 150 centimetrov. Južné orientácie majú súvislú snehovú pokrývku od 1800 metrov nad morom, ale veľmi rýchlo ubúda. Vo Veľkej a Malej Fatre je už len nesúvislá snehová pokrývka.