Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Mošovciach má vzniknúť Alzheimer-geronto centrum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Alzheimerova choroba pritom podľa dostupných štatistík z minulého roka postihuje asi 25 percent seniorov posúdených do špecializovaného zariadenia.

Mošovce 17. septembra (TASR) - V Mošovciach v okrese Turčianske Teplice má vzniknúť špecializované sociálne a zdravotnícke centrum pre ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou. Zámerom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je pokryť dopyt po službe tohto typu a gerontopsychiatrických lôžkach, ktoré v kraji chýbajú. Zriadenie Alzheimer-geronto centra Mošovce odobrili na svojom rokovaní v pondelok žilinskí krajskí poslanci.

"Zaujímavým je prepojenie práve gerontopsychiatrických ochorení s Alzheimerom. Dávame dokopy možno to, čo sa na Slovensku ešte nikomu nepodarilo, špecializované sociálne zariadenie a zdravotnícke zariadenie na gerontopsychiatrické diagnózy. Veríme, že tento projekt má šancu byť vzorovým," skonštatovala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

ŽSK sa pri zriadení centra opiera o dopyt lôžok pre seniorov v sociálnych zariadeniach v kraji. Alzheimerova choroba pritom podľa dostupných štatistík z minulého roka postihuje asi 25 percent seniorov posúdených do špecializovaného zariadenia. "Aj to je znakom, že o obsadenosť sa, bohužiaľ, nemusíme báť. Alzheimer centrum bude mať 40 pobytových miest, len teraz máme žiadostí o neodkladnú starostlivosť vyše 300, takže tých 40 je takou kvapkou v mori. Ale na druhej strane si uvedomujeme, že aj to, že budujeme ďalšie väčšie zariadenie, je možno následkom neriešenia ambulantných, komunitných služieb v minulosti. Takýmto spôsobom musíme dobiehať zanedbané z minulosti," ozrejmila Jurinová.

Alzheimer-geronto centrum má vzniknúť v už nevyužívaných priestoroch a areáli bývalej spojenej školy v Mošovciach. Časť priestorov, a to budovu školy, využije samosprávny kraj na zriadenie centra pre ľudí trpiacich Alzheimerom, bývalý internát na zriadenie gerontopsychiatrického oddelenia s 32 lôžkami. Bývalá recepcia by okrem tohto účelu slúžila i ako rehabilitačné zázemie pre obe služby. Malý dom v areáli školy zase ako ubytovacie zariadenie pre rodiny.

Zámerom ŽSK sa opakovane zaoberala i komisia sociálnej pomoci a rodiny pri zastupiteľstve ŽSK. Jej predsedníčka Tatiana Červeňová upozornila, že projekt, ako vyplynulo z rokovaní komisie, si vyžiada vysoké náklady na prestavbu objektov, ako i odborníkov, ktorí sa tejto problematike venujú. "Nakoniec, väčšina členov komisie sa zhodla na tom, že je to momentálne to najlepšie riešenie, ktoré ŽSK bude realizovať. Do budúcnosti však bude vhodné v jednotlivých obciach uvažovať o menších centrách," podotkla. Obdobne sa vyjadrila i poslankyňa Anna Verešová, tá prízvukovala potrebu poskytovania ambulantnej a terénnej sociálnej služby či služby včasnej intervencie pre rodiny s deťmi so zdravotným znevýhodnením, ktoré by tak podľa nej mali eliminovať žiadosti o pobyt v sociálnych zariadeniach.

Presné termíny realizácie projektu ŽSK ešte nestanovil. "My máme víziu, ako by to mohlo vyzerať. Teraz budeme obstarávať dokumentáciu, ktorá nám vytvorí ucelenejší obraz o celom centre. Predpokladané náklady predstavujú 4,8 milióna eur, čo je veľká čiastka, ale veríme, že zdravotnícke zariadenie sa nám podarí zrealizovať aj zo zdrojov Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré budeme žiadať o pomoc," dodala predsedníčka ŽSK.