Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Témy s ľudskou stopou prinesie výstava v Martine

Ilustračné foto. Foto: TASR Jakub Kotian

V spolupráci so strediskom ju pripravil fotoklub TuFoTím a verejnosti ju sprístupnia od piatka 23. novembra do pondelka 3. decembra.

Martin 17. novembra (TASR) – Témy, v ktorých zohráva významnú úlohu ľudská stopa, chce prezentovať nová fotografická výstava v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska (TKS) s názvom Človečina v Turci. V spolupráci so strediskom ju pripravil fotoklub TuFoTím a verejnosti ju sprístupnia od piatka 23. novembra do pondelka 3. decembra.

Názov výstavy vyjadruje jednak lokalitu, v ktorej boli zábery získané a zároveň naznačuje, že všetky fotografie v sebe nesú pôsobenie človeka. Skladá sa z troch kolekcií.

„Prvá kolekcia zaznamenáva udalosti z roku 2018. Nájdeme tu športové podujatia, dokumentárne zábery z upratovania po požiari Martinskej tržnice, z protestov na námestí či osláv založenia Československa,“ priblížil metodik pre výtvarníctvo, fotografiu, film a vzdelávanie TKS v Martine Radoslav Pančík.

Druhú tvoria fotografie, kde divák ľahko rozpozná čosi typické pre región, a pritom sa dej na fotografii mohol odohrať kedykoľvek - rozostavaná dlažba na martinskej pešej zóne, Mošovský jarmok, prestavba v typickej tehlovej bytovke, ferratový výstup na Martinské Hole či portrét v prostredí Múzea slovenskej dediny.

„Tretia kolekcia je výsledkom fotografickej hry, kedy členovia klubu počas jedného dňa fotografovali každú hodinu niečo vo svojom okolí. Je to osobná výpoveď autorov, ktorá divákom umožňuje nahliadnuť do ich bežného dňa a ukazuje ich fotografické zručnosti,“ doplnil.

TuFoTím je mladý fotoklub spájajúci nadšencov z Turca so zameraním na rôzne žánre. Fotografujú krajinu, prírodu, portréty, streetku aj abstrakciu, digitálne aj analógovo, farebne aj čiernobielo.