Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Sezónu na Oravskom hrade otvoria víkendové Thurzove slávnosti

Oravský hrad. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dvojdňový program Thurzových slávností spojený s remeselným jarmokom je pripravený pre návštevníkov na hlavnom nádvorí v dňoch v sobotu a nedeľu.

Oravský Podzámok 27. apríla (TASR) – Zreštaurované poschodie Thurzovho paláca Oravského hradu bude pre návštevníkov najväčšou novinkou tohtoročnej turistickej sezóny. Tá sa na Oravskom hrade začína Thurzovými slávnosťami už počas tohto víkendu (27. – 28. 4.).

Ako informovala riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková, expozície Oravského múzea – Oravský hrad a Oravská lesná železnica sa otvárajú každoročne už v apríli. Otvoreniu predchádzalo veľké upratovanie a údržba. "Na letnú turistickú sezónu sme sa pripravovali celý mesiac. Upratovali sa všetky miestnosti hradu, čistili sa vystavované exponáty, konzervovali sa nábytky, robili nové nátery a obnovovali sa expozície,“ priblížila Jagnešáková.

Ako dodala, bohatý dvojdňový program Thurzových slávností spojený s remeselným jarmokom je pripravený pre návštevníkov na hlavnom nádvorí v dňoch v sobotu a nedeľu. Predstavia sa šermiari, tanečníci, atmosféru dotvorí dobová hudba a ochutnávka tradičných dobových jedál. Návštevníci zažijú pravú atmosféru 16. – 17. storočia a vrátia sa do čias grófa Juraja Thurza, jedného z najznámejších majiteľov Oravského hradu.

„V priestoroch jedného z najkrajších poschodí hradu si návštevníci budú môcť pozrieť Zbrojnicu, Hradnú galériu, Červený salónik, Thurzov salón s pôvodnou renesančnou maľbou na stenách a Dámsky salón. Novinkou je aj expozícia Rašelinísk Oravy, ktorá je umiestnená v budove bývalej fary,“ dodala Jagnešáková. Sobotný program sa začína na Oravskom hrade o 13.00 h.