Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Sedliacka Dubová získala titul Naj obec Slovenska už štvrtýkrát

Malá rozlohou, no veľká srdcom je podľa starostu Ladislava Tomáňa oravská obec Sedliacka Dubová v okrese Dolný Kubín. Svedčí o tom aj mimoriadny úspech dedinky v súťaži Naj obec Slovenska, v ktorej vyhrali už štvrtýkrát. Na snímke kostol svätého Kozmu a Damiána nad obcou. V Sedliackej Dubovej, 31. mája 2019. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Mladí dobrovoľníci z celého Slovenska aj zahraničia prichádzajú na toto miesto v srdci Oravy, aby spoznali, ako sa žilo v 14. storočí a svojou prácou prispeli k záchrane národnej kultúrnej pamiatky.

Sedliacka Dubová 1. júna (TASR) – Malá rozlohou, no veľká srdcom je podľa starostu Ladislava Tomáňa oravská obec Sedliacka Dubová v okrese Dolný Kubín. Svedčí o tom aj mimoriadny úspech dedinky v súťaži Naj obec Slovenska, v ktorej vyhrala už štvrtýkrát.

„Asi nebude náhoda, že sa nám podarilo zvíťaziť už toľkokrát. Zdá sa, že naša obec má niečo do seba, vytvára pekný ucelený dojem. Turistom sa do nej oplatí prísť a zahlasovať za ňu v súťaži svojimi hlasmi. Takáto forma ocenenia nás určite teší, je to určité zadosťučinenie našej práce. Znamená to, že aktivity v obci nerobíme zbytočne,“ povedal na margo ocenenia pre TASR Tomáň.

Sedliacka Dubová leží na severe Žilinského kraja, neďaleko Oravského hradu. Patrí medzi najstaršie obce na Orave. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1397. V súčasnosti tam podľa starostu žije vyše 530 obyvateľov. Rozprestiera sa na rozlohe 1164 štvorcových metrov. V obci pôsobia poľnohospodárske družstvo, urbárske spoločenstvo, športový klub, hasičský zbor či klub dôchodcov. Priestor na športové vyžitie poskytujú lyžiarsky vlek, hokejové, tenisové či futbalové ihrisko so šatňami a nové multifunkčné ihrisko s umelou plochou. Z kultúrnych pamiatok sa zachoval renesančno-barokový kamenný kostol, ktorý sa týči nad dedinou. Druhý kostol je priamo v obci. V súčasnosti v ňom pravidelne slúžia sväté omše.

K rozvoju Sedliackej Dubovej podľa starostu výrazne pomáhajú eurofondové zdroje a nemenej dotácie od štátu. „Napríklad vlani sme vybudovali novú miestnu komunikáciu aj s inžinierskymi sieťami a rekonštruovali požiarnu zbrojnicu. Pred siedmimi rokmi sme postavili zberný dvor na nelegálnom bývalom smetisku, kde ľudia vozili odpad. Plochu sme pripravili na výstavbu zberného dvora, pribudli aj veľkoobjemové kontajnery. Obyvatelia tu majú možnosť odovzdať naozaj akýkoľvek odpad a nemusia ho pohodiť niekde v dedine,“ priblížil starosta.



Financie sa podarilo získať aj na mechanizačnú súpravu v zložení traktor, vlečka, štiepkovač a nakladač. Tá pomáha nielen pri prevážaní, ale aj pri rôznych údržbových prácach. „Využívame ju aj na odhŕňanie snehu. Samozrejme, okrem toho pomáhame aj obyvateľom, napríklad s dovozom a vývozom materiálu,“ doplnil Tomáň.

Najväčším problémom malebnej dedinky je podľa starostu hlavná cesta, t.j. komunikácia, ktorá vedie priamo cez obec. Cesta prvej triedy smerujúca do Dolného Kubína a opačným smerom do Poľska je v súčasnosti enormne zaťažená dopravou, najmä kamiónovou a tranzitnou. „Chodím po ministerstvách, na správu ciest, diaľničnú spoločnosť, a žiadam, aby sa tento stav zlepšil. Aj petície sa píšu. V apríli sme sa pridali k pohľadnicovej iniciatíve, prostredníctvom ktorej sme chceli osloviť ministerstvo dopravy a premiéra Pellegriniho. V programovom vyhlásení vlády totiž sľúbili dostavbu rýchlostnej cesty R3 na Orave, čo sa dodnes nedeje,“ upozornil starosta s tým, že tento problém obyvateľov veľmi trápi, keďže im premávka ide priamo popred domy a popod okná. Uplynulý týždeň odovzdalo pohľadnice ministrovi dopravy a premiérovi viac ako 30 starostov a primátorov z Oravy.

Podľa starostu obyvateľom v dedine chýbajú aj čistiareň a kanalizácia. Majú už síce vypracovaný spoločný projekt so susednou Dlhou nad Oravou a Chlebnicami, no peniaze na takúto veľkú investíciu môžu získať len z eurofondov. „Uvidíme, ako to dopadne. Tieto veci sme ešte nevyriešili, všetko sa naraz nedá urobiť. Snáď niekedy v budúcnosti. V rámci výziev treba pružne reagovať na európske projekty. Keby sme ich nemali, neurobilo by sa ani zďaleka toľko, koľko sa podarilo za posledné roky,“ uzavrel Tomáň.



Do obce prichádzajú mladí ľudia, o bývanie je veľký záujem


Rastúci záujem mladých ľudí o voľné stavebné pozemky v Sedliackej Dubovej zabezpečil projekt pozemkových úprav, na ktorom v obci pracovali vyše desiatich rokov. Lokalita Močiare je dnes priestorom na štyri desiatky rodinných domov v tichej a rovinatej časti obce v tesnej blízkosti rieky Orava. Prvých sedem domov už stojí, ďalšie pribudnú tento rok.

„Základ je v mentalite našich oravských ľudí. Oravci nechcú veľmi utekať do sveta. Oni síce do sveta odídu, získajú skúsenosti, zarobia peniaze, vyštudujú, ale keď zakladajú rodiny, chcú byť v blízkosti svojho pôvodného rodiska, kde vyrástli a odkiaľ pochádzajú. Do obce prichádzajú mladí ľudia a my sme zrazu zistili, že potrebujeme urobiť výstavbu. Priestor, ktorý voláme Močiare, bol na tento účel veľmi dobrý, takže túto časť sme vyčlenili ako prvú,“ priblížil pre TASR zástupca starostu obce František Jedinák.

Ako súčasť projektu pozemkových úprav v lokalite pribudli inžinierske siete, voda, elektrika, verejné osvetlenie i nová asfaltová cesta, na ktorú dostala obec peniaze z eurofondov.

S príchodom mladých ľudí do Sedliackej Dubovej súvisí aj narastajúci počet detí v miestnej materskej škole. „Keď naša generácia v 70. rokoch zakladala rodiny, škôlka bola plne obsadená a v dedine bolo veľmi veľa detí. V 90. rokoch sa spoločenská situácia zmenila, demografia išla nadol. Aj my tu v dedine sme pociťovali, že sa škôlka vyprázdňovala,“ uviedol Jedinák s tým, že po čase sa situácia opäť zmenila. Mladí si začali zakladať rodiny, vracajú sa zo zahraničia domov a počet ľudí v obci sa zvýšil.

Malá rozlohou, no veľká srdcom je podľa starostu Ladislava Tomáňa oravská obec Sedliacka Dubová v okrese Dolný Kubín. Svedčí o tom aj mimoriadny úspech dedinky v súťaži Naj obec Slovenska, v ktorej vyhrali už štvrtýkrát. Na snímke obec Sedliacka Dubová. V Sedliackej Dubovej, 31. mája 2019.
Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová


Budova škôlky v Sedliackej Dubovej má rovných 90 rokov. Síce má za sebou už viaceré rekonštrukcie, no i tak sa obec minulý rok prihlásila do eurofondovej výzvy s projektom na zníženie energetickej náročnosti budovy. Prisúdili im dotáciu vo výške 220.000 eur.

Cieľom je zrealizovať projekt čo najrýchlejšie, najlepšie ešte počas prázdninového obdobia. „Budova bude modernejšia. Kapacitu škôlky budeme môcť rozšíriť o ďalších osem detí, takže finálne číslo stúpne na 30. Myslím si, že to je už dostatočný počet miest, aby sme mohli vyhovieť žiadostiam o prijatie dieťaťa do materskej škôlky,“ doplnil starosta obce Ladislav Tomáň.

Ruinu kostola nad obcou v lete zachraňujú mládežníci


Zachrániť ruinu Kostola svätého Kozmu a Damiána v oravskej obci Sedliacka Dubová pred ďalším chátraním formou letných táborov je zámerom projektu Dubova Colonorum. Mladí dobrovoľníci z celého Slovenska aj zahraničia prichádzajú na toto miesto v srdci Oravy, aby spoznali, ako sa žilo v 14. storočí a súčasne svojou prácou prispeli k záchrane národnej kultúrnej pamiatky.

Myšlienku táborov na záchranu kostolíka sa podarilo prvýkrát zrealizovať už v roku 1998. „Inšpiráciou nám bol bratský tábor Katarínka. Odvtedy sa na táboroch Dubova Colonorum vystriedalo viac ako 500 mladých ľudí, z ktorých sa mnohí na tieto miesta vracajú,“ priblížil pre TASR predseda občianskeho združenia Dubova Colonorum Erik Herceg.

Celý tábor je osadený do minulosti, takže účastníci zažijú život bez mobilov, tabletov, elektriny, wifi pripojenia či iných výdobytkov civilizácie. „Doobedia pracujeme na kostolíku, kde ručne miešame maltu podľa starej receptúry a murujeme s ručne opracovanými kameňmi. Poobedia sú venované zábavným aktivitám či tvorivým dielňam. Večer nemôže chýbať gitara a táborák,“ uviedol.

Malá rozlohou, no veľká srdcom je podľa starostu Ladislava Tomáňa oravská obec Sedliacka Dubová v okrese Dolný Kubín. Svedčí o tom aj mimoriadny úspech dedinky v súťaži Naj obec Slovenska, v ktorej vyhrali už štvrtýkrát. Na snímke kostol svätého Kozmu a Damiána nad obcou. V Sedliackej Dubovej, 31. mája 2019.
Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová


V prvých rokoch projektu sa podarilo očistiť kostolík od náletových krovín a odkryť tak celý areál kostolíka obohnaný hradbami. Postupne obnovili objekt kostnice, aby sa neskôr venovali samotným múrom kostolíka. Tie staticky zaistili pred ich úplným rozpadnutím a už takmer kompletne zakonzervovali. „Preto sa každý návštevník cíti pri kostolíku bezpečne, avšak múry nestratili charakter ruiny, a tak si miesto zachovalo svoj genius loci,“ vysvetlil Herceg s tým, že priebežne sa venovali aj hradbám, kde obnovili vstupnú, tzv. Dlžiansku bránu.

Tento rok plánujú dokončiť konzerváciu a zatrávnenie múrov lode kostola a hlavného (víťazného) oblúka. Do budúcnosti by chceli obnoviť spadnutú Dubovniansku bránu a hradby okolo kostolíka. Na veži plánujú spraviť atraktívnu vyhliadku, ktorá by turistom priniesla výhľad na celú Sedliacku Dubovú, okolité obce i romantické údolie rieky Oravy obklopené oravskou prírodou.

Podľa starostu obce Ladislava Tomáňa má dobrovoľnícky projekt pre Sedliacku Dubovú dlhodobo veľký význam. „Podľa jednoduchých vrchných odevov ich voláme vrecári. Priznám, že naši obyvatelia sa spočiatku obávali, čo je to za partia, no keď zistili, že sú to ľudia na úrovni, ktorí robia našej obci iba dobré meno, pôvodné obavy sa zmenili na každoročné radostné očakávanie, že k nám opäť zavítajú,“ dodal.

Kostol svätého Kozmu a Damiána má bohatú minulosť, dejiny osídlenia okolia siahajú až do praveku. Z druhého až tretieho storočia pred naším letopočtom sa tam zachovalo praveké sídlisko halštatskej kultúry. Prvý kostol na tomto mieste sa spomína v roku 1397, bol drevený. Výstavba terajšieho kostola prešla mnohými fázami od gotickej cez renesančnú až po barokovú, ktorá sa uskutočnila v rokoch 1736 až 1754. S postupným presídlením dediny Sedliacka Dubová z lokality zvanej Žiar nižšie do doliny k rieke Orava začal kostol strácať svoj význam. Jeho trvanie sa končí v roku 1887, keď obyvatelia dobudovali nový kostol priamo v obci. Zo starého kostola bola strhnutá strecha, začal pustnúť a čas tam zanechal svoje stopy. Od 20. februára 2019 je kostolík národnou kultúrnou pamiatkou.

Do obce prichádzajú mladí ľudia, o bývanie je veľký záujem


Sedliacka Dubová 1. júna (TASR) – Rastúci záujem mladých ľudí o voľné stavebné pozemky v Sedliackej Dubovej zabezpečil projekt pozemkových úprav, na ktorom v obci pracovali vyše desiatich rokov. Lokalita Močiare je dnes priestorom na štyri desiatky rodinných domov v tichej a rovinatej časti obce v tesnej blízkosti rieky Orava. Prvých sedem domov už stojí, ďalšie pribudnú tento rok.

„Základ je v mentalite našich oravských ľudí. Oravci nechcú veľmi utekať do sveta. Oni síce do sveta odídu, získajú skúsenosti, zarobia peniaze, vyštudujú, ale keď zakladajú rodiny, chcú byť v blízkosti svojho pôvodného rodiska, kde vyrástli a odkiaľ pochádzajú. Do obce prichádzajú mladí ľudia a my sme zrazu zistili, že potrebujeme urobiť výstavbu. Priestor, ktorý voláme Močiare, bol na tento účel veľmi dobrý, takže túto časť sme vyčlenili ako prvú,“ priblížil pre TASR zástupca starostu obce František Jedinák.

Ako súčasť projektu pozemkových úprav v lokalite pribudli inžinierske siete, voda, elektrika, verejné osvetlenie i nová asfaltová cesta, na ktorú dostala obec peniaze z eurofondov.

Malá rozlohou, no veľká srdcom je podľa starostu Ladislava Tomáňa oravská obec Sedliacka Dubová v okrese Dolný Kubín. Svedčí o tom aj mimoriadny úspech dedinky v súťaži Naj obec Slovenska, v ktorej vyhrali už štvrtýkrát. Na snímke informačná tabuľa v obci. V Sedliackej Dubovej, 31. mája 2019.
Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová


S príchodom mladých ľudí do Sedliackej Dubovej súvisí aj narastajúci počet detí v miestnej materskej škole. „Keď naša generácia v 70. rokoch zakladala rodiny, škôlka bola plne obsadená a v dedine bolo veľmi veľa detí. V 90. rokoch sa spoločenská situácia zmenila, demografia išla nadol. Aj my tu v dedine sme pociťovali, že sa škôlka vyprázdňovala,“ uviedol Jedinák s tým, že po čase sa situácia opäť zmenila. Mladí si začali zakladať rodiny, vracajú sa zo zahraničia domov a počet ľudí v obci sa zvýšil.

Budova škôlky v Sedliackej Dubovej má rovných 90 rokov. Síce má za sebou už viaceré rekonštrukcie, no i tak sa obec minulý rok prihlásila do eurofondovej výzvy s projektom na zníženie energetickej náročnosti budovy. Prisúdili im dotáciu vo výške 220.000 eur.

Cieľom je zrealizovať projekt čo najrýchlejšie, najlepšie ešte počas prázdninového obdobia. „Budova bude modernejšia. Kapacitu škôlky budeme môcť rozšíriť o ďalších osem detí, takže finálne číslo stúpne na 30. Myslím si, že to je už dostatočný počet miest, aby sme mohli vyhovieť žiadostiam o prijatie dieťaťa do materskej škôlky,“ doplnil starosta obce Ladislav Tomáň.