Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Žilinský kraj

Organizátori Bez hraníc chcú zmierniť intoleranciu medzi ľuďmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Siedmy ročník, podobne ako tie predchádzajúce, sa realizuje prostredníctvom premietania fotografií, filmov a diskusií cestovateľov s divákmi.

Martin 8. novembra (TASR) – Spoznávanie spoločenských a kultúrnych rozdielov v jednotlivých kútoch sveta, znižovanie miery predsudkov a intolerancie medzi ľuďmi, či viac priestoru mládeži a tvorbe prinesie Martinský cestovateľský festival. Podujatie s názvom Bez hraníc sa začalo v stredu vo večerných hodinách v kine Strojár a potrvá do soboty 11. novembra. TASR o tom informoval metodik pre výtvarníctvo, fotografiu, film a vzdelávanie Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine Radoslav Pančík.

Siedmy ročník, podobne ako tie predchádzajúce, sa realizuje prostredníctvom premietania fotografií, filmov a diskusií cestovateľov s divákmi. „Počas festivalu sa opäť predstavia najzaujímavejšie žiacke prezentácie z projektu Mosty kultúry II,“ informoval Pančík. Podľa neho je festival určený nielen širokej verejnosti, ale aj mládeži turčianskych základných škôl, pre ktorú sú pripravené úvodné bloky prezentácií.

Už tradičnou súčasťou podujatia je súťažná výstava fotografií. Zároveň podľa slov metodika môžu návštevníci vidieť tematické kolekcie fotografií Gustáva Hegedüša z cyklu ART-ISTI i Martina Chrena pod názvom Krásny biely deň.

„Predstavíme tematické práce členov TUFOTÍM-u a fotografie pacientov psychiatrickej liečebne v Sučanoch z kolekcie OSUDY III,“ ozrejmil Pančík, ktorý zároveň doplnil, že v rámci vernisáže týchto výstav bude odprezentovaná reportáž Michala Kolibu s názvom Obrazy duše.

Podujatie bude prebiehať na viacerých miestach. „Začíname vo vestibule kina Strojár. Druhý deň pokračujeme vo Veľkej zasadačke Slovenského národného múzea (SNM) v Martine,“ vysvetlil Pančík. Počas tretieho dňa budú prezentácie s horskou tematikou na Chate na Martinských holiach. „Záverečný, zároveň najdlhší a najpestrejší festivalový deň sa začne krátko popoludní, a potom bude trvať až do neskorých večerných hodín v kine Strojár,“ uzavrel.

K realizácii festivalu prispeli Turčianske kultúrne stredisko v Martine, Martinský klub priaznivcov cestovania a Slovenské národné múzeum v Martine.