Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Obrazy V. Hložníka vystavujú v Terchovskej galérii umenia

Zakladateľ modernej slovenskej grafiky, maliar európskeho rozmeru, ilustrátor, pedagóg a národný umelec Vincent Hložník. Foto: TASR

Výstavu Hložníkových obrazov sprístupnili 4. júla v rámci Cyrilometodských dní v Terchovej.

Terchová 18. júla (TASR) - Obrazy slovenského výtvarného umelca Vincenta Hložníka, venované do Národného pokladu SR, vystavujú obec Terchová a Matica slovenská (MS) v Terchovskej galérii umenia do 27. júla. Podľa hovorkyne MS Veroniky Matuškovej sa verejnosť môže presvedčiť, že umelecké diela sú v dobrom stave a je o ne príkladne postarané.

Pripomenula, že výstavu Hložníkových obrazov sprístupnili 4. júla v rámci Cyrilometodských dní v Terchovej. Kurátor výstavy Peter Cabadaj vystavenými dielami priblížil aj vzťah Hložníka a MS: "Ustanovizeň mu v roku 1941 vypomáhala pravidelným dvojmesačným finančným príspevkom na ukončenie jeho štúdia v Prahe. Ako matičný pracovník ilustroval jej knižné tituly a okrem iného vyhotovil ex libris pre správcu MS Jozefa Cígera Hronského v roku 1944. Zásluhou tajomníka umeleckých odborov MS Jozefa Cincíka v tom istom roku vyšla v Martine bibliofília s názvom Vincent Hložník – kresby." Podotkol, že MS tiež pomohla umelcovi získať odklad absolvovania vojenskej prezenčnej služby pre jeho zlý zdravotný stav.

Vzťahy s MS komentoval podľa Matuškovej v roku 1967 aj samotný Hložník. "Rok 1942! Prichýlili ma v Matici slovenskej v Martine. Povďačný som za túto pomoc predovšetkým Dr. Jozefovi Cincíkovi. On svojou jasnozrivosťou akosi vytušil vo mne predsa len ilustrátora kníh. Matica slovenská ma vzrušovala. Bol som na pôde, kde vznikali toľké hodnoty slovenskej knihy. Bol som v priestoroch ustanovizne, ktorá po roky, ba po desaťročia osvetľovala duchovnú cestu slovenského človeka... Rád sa priznám ku krásnej tradícii matičných vydaní. Myslím, že v tomto prípade nejde o skromnosť, azda sa tieto vydania dnes javia málo efektné, či z dnešných hľadísk málo atraktívne. Majú však jedno, a to grafickú kultúru! Nemusíme sa vôbec za ne hanbiť – práve naopak: sú základným kameňom mladej slovenskej knižnej kultúry. Tu, v týchto matičných vydaniach, sa začína moderná slovenská ilustračná a typografická činnosť."

"MS si nesmierne váži dar V. Hložníka v podobe jeho vzácnych obrazov do Národného pokladu SR a zodpovedne sa o ne stará. Pravidelne ich kontroluje diplomovaná reštaurátorka z Komory reštaurátorov. Už v decembri 2017 sa uskutočnilo ošetrenie všetkých umeleckých diel rôznych autorov v národnom poklade, ktoré v priestoroch MS nikdy neboli nijakým spôsobom znehodnotené," dodala hovorkyňa MS.