Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Obetiam trestných činov pomôže kancelária v žilinskom okresnom úrade

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Ide o špecializované poradenstvo, sprevádzanie obetí počas trestného konania voči páchateľovi, právnu pomoc a právne zastupovanie či sociálne a ekonomické poradenstvo.

Žilina 23. mája (TASR) – Informačná kancelária, ktorá má pomáhať obetiam trestných činov, vznikla v budove Okresného úradu (OÚ) na Ulici Janka Kráľa v Žiline. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Doplnila, že ide o špecializované poradenstvo, sprevádzanie obetí počas trestného konania voči páchateľovi, právnu pomoc a právne zastupovanie či sociálne a ekonomické poradenstvo. "Vytvorenie kontaktného bodu iniciovalo Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom odboru prevencie kriminality v rámci celonárodného projektu. Projekt je zameraný na tri cieľové skupiny – na seniorov, obete nenávistných trestných činov a extrémizmu a obete obchodovania s ľuďmi," uviedla Zigová.

V informačnej kancelárii podľa nej nájdu pomoc občania, ktorí sa s podobným konaním stretli a potrebujú poradiť. "Obetiam trestných činov je k dispozícii koordinátor na regionálnej úrovni a dvaja jeho asistenti, ktorí sú verejnosti k dispozícii počas pracovných dní od 8.00 do 14.00 h," dodala hovorkyňa mesta Žilina.

"Vytvorením tohto regionálneho poradenského centra sa zabezpečí dostupnosť potrebných informácií o poskytovaných službách na jednom mieste. Obete trestných činov a ich blízki sa tak budú vedieť bezproblémovo a promptne dostať k pomoci. Verím, že aj týmto spôsobom sa nám podarí obmedziť páchanie kriminality, najmä na ohrozených skupinách," skonštatovala zástupkyňa primátora Žiliny Barbora Birnerová.

Jednou z najohrozenejších skupín sú podľa Zigovej seniori. "Sú dôverčiví a často prídu vinou podvodníkov o všetky finančné úspory. Najčastejšou príčinou je, že im naletia na vymyslené príbehy či obchody. Aj pre tieto potenciálne obete informačné centrum funguje a pripravuje počas roka viacero preventívnych aktivít. Budú vo forme prednášok, spoločných diskusií a ukážok reálnych príkladov z praxe," konkretizovala.

Žilinský kontaktný bod pomoci pre obete trestných činov úzko spolupracuje aj s inými subjektmi, ktoré poskytujú poradenstvo obetiam násilia. "Spolupracujúcimi organizáciami sú napríklad Detské advokačné centrum Náruč a Rodinné centrum pomoci. Rodinné centrum pomoci vzniklo pri Nadácii Žilinského samosprávneho kraja a od apríla 2019 ponúka klientom bezplatné právne poradenstvo. Ale aj sociálne poradenstvo a pomoc ľuďom v núdzi. Nachádza sa v budove Považskej galérie umenia na Ulici republiky v Žiline a otvorené je v pracovných dňoch od 8.00 do 15.00 h," uzavrela hovorkyňa mesta Žilina.