Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Obchvat Žiliny začnú stavať už tento týždeň

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Nový úsek diaľnice D1 z Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku bude stáť 427,2 milióna eur.

Bratislava 19. februára (TASR) - Výstavba južného obchvatu Žiliny sa oficiálne spustí vo štvrtok 20. februára. Štart projektu sa otvorí slávnostným poklepaním základného kameňa, na ktorom sa podľa hovorcu ministerstva dopravy Martina Kóňu zúčastní aj šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

Tento úsek na diaľnici D1 z Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku postaví združenie firiem Doprastav, Strabag, Váhostav-SK a Metrostav. Výstavba bude spolufinancovaná z rozpočtu Európskych spoločenstiev – Kohézneho fondu a zo štátneho rozpočtu. Cena za diaľnicu je 427,2 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Štát pritom pôvodne odhadoval, že tento úsek diaľnice D1 postaví za 487,6 milióna eur.

Vyše 11-kilometrový úsek by sa mal stavať štyri roky. Nachádzať sa na ňom má 11 mostov a dva tunely. Jeden je tunel Ovčiarsko, ktorý je dlhý 2,37 km a druhý je tunel Žilina s dĺžkou 687 metrov. Cesta má po dobudovaní odľahčiť dopravu v regióne. Štát odhaduje, že v roku 2038 bude v úseku jazdiť 30.420 áut za 24 hodín.