Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Nové elektronické rampy rozšíria vjazd a výjazd do žilinskej nemocnice

Na archívnej snímke zrekonštruovaná budova detskej pediatrie a ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Okrem zmien na vozovke pribudnú vedľa pavilónu patológie aj dva chodníky pre peších a cyklistov.

Žilina 7. mája (TASR) – Staré rampy pri vjazde do areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina nahradia štyri moderné elektronické zariadenia. Rozšíri sa tým vstup a výstup na motorové vozidlá. Popri ceste nemocnica vybuduje chodník.

Podľa generálneho riaditeľa FNsP Žilina Igora Stalmaška prejde areálom nemocnice denne okolo 4500 vozidiel. „Tie pri súčasnom stave štvorhodinového bezplatného parkovania vytvárajú nielen problém s preplnenými parkovacími miestami, ale rovnako kolóny pred rampami z oboch strán. Keďže bezplatné parkovanie upraviť nemôžeme z dôvodu príkazu ministerstva zdravotníctva a zatiaľ nemáme finančné prostriedky na vybudovanie nových parkovacích miest, rozhodli sme sa požiadať o financie aspoň na výmenu vstupných a výstupných rámp,“ uviedol.

Hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková načrtla, že investícia je rozdelená do dvoch častí. Dodávka elektronických rámp je vo výške 66.480 eur a stavebné práce sú v rozsahu 64.325 eur.

Okrem zmien na vozovke pribudnú vedľa pavilónu patológie aj dva chodníky pre peších a cyklistov. „Vyznačíme nové priechody pre chodcov, aby sme celkovo zvýšili bezpečnosť v tejto časti areálu. Chýbajúci chodník spôsoboval nepríjemnosti najmä chodcom smerujúcim zo sídliska Vlčince, ktorí týmto smerom prechádzajú nielen do nemocnice, ale i do mesta,“ spresnil vedúci oddelenia hospodárskych činností FNsP Žilina Pavol Záň.

Plánovaná je tiež oprava pokračujúceho chodníka v smere k pavilónu gynekológie a pôrodníctva, ktorý v týchto miestach poškodzujú predovšetkým autá pri nesprávnom parkovaní. „Chceme požiadať všetkých chodcov, a najmä vodičov o zvýšenú opatrnosť pri prejazde týmto úsekom a dodržiavanie dopravného značenia,“ zdôraznil Záň.

Nový parkovací systém chce nemocnica uviesť do prevádzky v lete.