Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Žilinský kraj

Murári zo Závažnej Poruby pracovali na významných stavbách v Budapešti

Logo obce Závažná Poruba Foto: Závažná Poruba

Štatistika z roku 1951 hovorí o viac ako 250 murároch a takmer 20 tesároch žijúcich v obci.

Závažná Poruba 7. októbra (TASR) - Čo dom, to murár. Týmto výrokom sa v 19. a 20. storočí pýšili občania podhorskej liptovskej obce Závažná Poruba. Slávne murárske tradície pod Poludnicou pripomína i oficiálne platný erb s murárskym kladivkom a kelňou.

Štatistika z roku 1951 hovorí o viac ako 250 murároch a takmer 20 tesároch žijúcich v obci. "Doma sa neuživili, celé murárske rodiny chodili pred Veľkou nocou do sveta, najmä do Pešti. Všetky najvýznamnejšie budovy, napríklad parlament, múzeum, divadlo či opera, majú za sebou prácu rúk našich rodákov," vysvetlil starosta Závažnej Poruby Pavel Beťko. Partiu murárov pozbieral palier, zobrať museli aj vhodných pomocníkov, ktorí pripravovali prácu a zabudnúť nemohli ani na gazdinú, ktorá hladným chlapom varila.

"Vravelo sa tak, že murár, ktorý robil tri mesiace v Budapešti, dokázal pri skromnosti zarobiť na rodinný dom, ktorý si postavil tu v Závažnej Porube," doplnil zástupca starostu Dušan Migaľa s tým, že skúsenosti z cudziny využili porubskí murári pri stavbe svojich domov.