Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Mierna lavínová hrozba prevláda v najvyšších polohách Vysokých Tatier

Ilustračné foto. Foto: TASR - Gabriel Lipták.

Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval, že studený frontálny systém priniesol v najvyšších polohách nový sneh, ktorý je prefúkaný na záveterné svahy.

Liptovský Hrádok 2. mája (TASR) - Mierna lavínová hrozba, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí vo štvrtok v najvyšších polohách Vysokých Tatier. V Nízkych a Západných Tatrách prevláda malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Vo Veľkej a Malej Fatre je už len nesúvislá snehová pokrývka.

Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval, že studený frontálny systém priniesol v najvyšších polohách nový sneh, ktorý je prefúkaný na záveterné svahy. Starý, podkladový sneh je podľa neho už firnový a všeobecne dobre spevnený. „Uvoľnenie lavín je možné iba ojedinele na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Vo výnimočných prípadoch je možné uvoľnenie spontánnych kĺzavých lavín na veľmi strmých trávnatých svahoch,“ upozornil.

Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus piatich do plus troch stupňov Celzia. Fúkal prevažne severozápadný vietor v nárazoch o sile silnej víchrice. Za posledných 24 hodín pripadlo v najvyšších polohách Vysokých Tatier do 15 centimetrov nového snehu.