Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Mamy hendikepovaných detí založili združenie, chcú pomáhať ostatným

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Združenie upozorňuje na to, že človek, ktorý sa stará o nezvýhodneného člena rodiny, dostáva od štátu 369 eur, pričom rodičia hendikepovaných detí často nemôžu pracovať.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Mamy hendikepovaných detí z Námestova sa rozhodli pomáhať ďalším rodinám v podobnej situácii a založili občianske združenie Mamy deťom. Pomáhajú deťom zabezpečovať základné potreby, školské pomôcky, rehabilitáciu a ďalšie potrebné veci.

"Liečba v Adeli medical centre Piešťany, ktorá trvá dva týždne, stojí 3078 eur bez ubytovania a stravy. Snom každého rodiča hendikepovaného dieťaťa je aspoň raz rehabilitovať v tomto centre. Je to najlepšie, čo na Slovensku máme," hovoria zakladateľky združenia. Centrum a mnohé iné formy rehabilitácie zdravotné poisťovne nefinancujú alebo financujú len čiastočne. "Predstavte si rodinu, ktorá žije so slovenského platu, kde robí iba otec, lebo mama sa stará 24 hodín denne o svoje choré dieťa. Takúto liečbu si nikdy nemôžu dovoliť," konštatujú mamy z OZ.

Upozornili, že človek, ktorý sa stará o nezvýhodneného člena rodiny, dostáva od štátu 369 eur, pričom rodičia hendikepovaných detí často nemôžu pracovať, lebo cez deň nemajú kam dať svoje dieťa. "Tieto deti však dýchajú cez hadičku v hrdle, majú plienky alebo mentálny hendikep. Kto zamestná matku hendikepovaného dieťaťa, ktorá môže pracovať štyri hodiny denne? S dieťaťom, ktoré je stále choré, na rehabilitácii či v nemocnici? Ak matka pracuje, znížia jej opatrovateľský príspevok, aby náhodou nemala priveľký príjem," doplnili mamy z občianskeho združenia.

OZ Mamy deťom možno finančne podporiť darom na účet SK4009000000005147107761. Každý, kto pozná rodinu, ktorá by potrebovala pomoc, môže poslať stručnú žiadosť na adresu Mamy deťom, Miestneho priemyslu 572, Námestovo 029 01.