Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Cyklotrasu z L. Mikuláša do L. Hrádku by mohli vybudovať o pár rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Jej príprava je momentálne vo fáze rozpracovanosti.

Liptovský Mikuláš 2. októbra (TASR) – Samostatná cyklistická komunikácia medzi mestami Liptovský Mikuláš a Liptovský Hrádok by mohla vzniknúť v horizonte niekoľkých rokov. Jej príprava je momentálne vo fáze rozpracovanosti. Zamestnanci liptovskomikulášskej radnice s predstaviteľmi dotknutých samospráv tiež pracujú na projekte cyklochodníka po severnej strane Liptovskej Mary.

"Keďže obidve trasy prechádzajú katastrálnymi územiami rôznych obcí, je potrebné s nimi spolupracovať. Na septembrové rokovanie mestského zastupiteľstva sme preto predložili návrhy na zriadenie dvoch združení obcí, ktoré poslanci podporili. Následne sa budú tieto združenia uchádzať o zdroje z eurofondov a štátneho rozpočtu na prípravu aj realizáciu stavieb. Je to však časovo veľmi náročný proces, s predpokladom realizácie na niekoľko rokov, pričom najväčší problém bude s majetkoprávnym vyrovnaním pozemkov, ktorých vlastníci sa počítajú na stovky až tisíce," načrtol Gabriel Lengyel z odboru dopravy na liptovskomikulášskej radnici.

Cyklochodník po severnej strane Liptovskej Mary by v prípade realizácie mohol spojiť Liptovský Mikuláš s jednotlivými obcami po trase až po Liptovské Vlachy. Tu by sa trasa mala spojiť s pripravovaným cyklochodníkom z Ružomberka na hranicu Liptovskomikulášskeho okresu.

V nadchádzajúcom období je v pláne aj výstavba napojenia súčasného cyklochodníka v mestskej časti Liptovská Ondrašová smerom ďalej na západ. Podľa Lengyela je projekt už pripravený spolu s potrebnými povoleniami. Radnica tiež podala žiadosť o financovanie projektu z eurofondov. "V prípade schválenia sme pripravení začať s verejným obstarávaním a následnou realizáciou. Proces schvaľovania eurofondov však nie je v kompetencii nášho mesta a nevieme predpokladať jeho trvanie, môže trvať aj mesiace až rok," vysvetlil Lengyel.