Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Cenu primátora Dolného Kubína si prevzalo Oravské múzeum

ILustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Cenu si prevzala aj vedúca detského folklórneho súboru Kolovrátok a speváckej folklórnej skupiny Orava Anna Bakošová, ktorá od roku 2010 organizuje Kubínske akordy.

Dolný Kubín 23. novembra (TASR) – Cenu primátora Dolného Kubína si v tomto týždni prebrali tri osobnosti aj inštitúcia, ktorá sídli na území mesta už viac ako 35 rokov – Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava. Ocenenia dostali za participáciu na hospodárskom, kultúrnom či športovom rozvoji mesta. TASR informoval dolnokubínsky hovorca Martin Buzna.

„Mesto každoročne oceňuje organizácie a ľudí, ktorí si to zaslúžia. Samozrejme, aj tento rok sme ťažko vyberali tieto osobnosti, pretože je veľa tých, ktorí sú toho hodní. Nakoniec sa nám podarilo vybrať ľudí z každej oblasti, či už za školstvo, kultúru, šport alebo verejnú správu. Verím, že ocenenia sú v správnych rukách,“ konštatoval primátor Roman Matejov.

Cenu si prevzala vedúca detského folklórneho súboru Kolovrátok a speváckej folklórnej skupiny Orava Anna Bakošová, ktorá od roku 2010 organizuje Kubínske akordy. „Toto ocenenie si nezaslúžim len ja, ale naozaj celý môj kolektív, či už v meste alebo v škole. Myslím si, že patrí každému. Naozaj je to nespočetné množstvo hodín, ktoré trávime mimo svojich rodín a domova,“ uviedla.

Ocenenie si odniesol aj dlhoročný poslanec mestského zastupiteľstva a prednosta Okresného úradu v Dolnom Kubíne Ľubomír Bláha, ktorý bol v minulosti riaditeľom obchodnej akadémie či primátorom mesta. „Určite je to záväzok do budúcna, aby sme pre mesto a ľudí v tomto meste niečo spravili,“ zhodnotil.

Dlhoročný športovec a predseda Telovýchovnej Jednoty Orava Dolný Kubín Jaroslav Lupák, ktorý je mnohonásobným držiteľom titulu majstra Slovenska vo vrhu guľou, ťažkom päťboji, v hode diskom i hode kladivom a držiteľom piatich slovenských rekordov, bol z ocenenia prekvapený. „Nečakal som také niečo. Myslím si, že v našom meste je omnoho viac ľudí, čo vo väčšej miere prispeli k rozvoju mesta ako ja. Človek je milo prekvapený, keď si na mňa spomenuli, že som niečo urobil a dokázal,“ povedal.

Medzi ocenenými bolo aj Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, ktoré je špecializovaným múzeom s celoslovenskou pôsobnosťou pre oblasť dokumentácie života Goralov na Slovensku. Na území Oravy spravuje sedem národných kultúrnych pamiatok, v ktorých sa nachádza osem ucelených expozícií. „Je to ocenenie, samozrejme, nie pre mňa ani pre moju osobu, ale pre všetkých pracovníkov múzea, ktorým zo srdca ďakujem za prácu, ktorú vykonávajú na pôde v Oravskom Podzámku, ale, samozrejme, aj v Dolnom Kubíne,“ priblížila riaditeľka múzea Mária Jagnešáková. Dodala, že z ocenenia sa veľmi tešia a v múzeu bude mať čestné miesto.