Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Vojakom padlým v Afganistane zriadil špeciálny pluk kondolenčné miesto

Foto: TASR/Michal Svítok

Sústrasť môžu vyjadriť blízki ľudia z útvaru, rodinní príslušníci alebo ich známi. Miesto je verejne prístupné.

Žilina 28. decembra (TASR) – V 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline dnes zriadili kondolenčné miesto na počesť dvoch príslušníkov pluku, ktorí zahynuli pri piatkovom (27. 12.) bombovom útoku na vojenský konvoj v Afganistane.

Na kondolenčnom mieste sú podľa veliteľa žilinského špeciálneho pluku Ľubomíra Šeba podobizne 34-ročného Edmunda a 39-ročného Patrika.

„Sústrasť môžu vyjadriť blízki ľudia z útvaru, rodinní príslušníci alebo ich známi. Miesto je verejne prístupné. Pokiaľ príde návšteva na vchod, služba ich odprevadí priamo k miestu a potom bránou z kasární. Je nám veľmi ľúto, že chalani zomreli a aj touto cestou chcem rodinám odkázať, že ja aj celý zbor drží s nimi,“ povedal Šebo.

Pripomenul, že v minulosti stálo pri príslušníkoch 5. pluku špeciálneho určenia šťastie. „Pred dvoma rokmi sme mali výbuch pod autom, potom sme mali ťažkú nehodu v Afganistane. Sme na to pripravení. Verím, že to tak bude. Lebo skúška útvaru v tejto oblasti ešte nebola. Zatiaľ boli rôzne skúšky. Fyzické, odborné, profesijné. Ale tieto psychické ešte neboli. To znamená, že teraz to bude najťažšia skúška,“ skonštatoval veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia.



Obaja špecialisti odišli podľa Šeba do Afganistanu 16. novembra a mali tam byť do júna 2014. „Zostava našich piatich ľudí bola prípravnou skupinou, ktorá príjme hlavnú zostavu, ktorá tam ide teraz v januári. Takže pripravovali pôdu. Či už logistickú stránku, spojenie, autá a ďalšie záležitosti, aby tam hlavná jednotka mohla pôsobiť,“ dodal Šebo.

Strata spolubojovníkov zasiahla všetkých príslušníkov špeciálneho pluku. „Človek nie je z kameňa, takže to s ním nejakým spôsobom zamáva. Predsa, aj my sme ľudia a vždy budeme. Zamávalo to aj so mnou, aj s našimi kolegami, ktorí majú ísť do Afganistanu. V každom prípade to berieme ako našu službu vlasti a ani tento incident nás neodradí od toho, aby sme svoju robotu vykonali tak dobre, ako vieme,“ uzatvoril jeden zo spolubojovníkov padlých vojakov, ktorý v najbližších dňoch odíde do Afganistanu.