Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vláda zatiaľ reformu nemocníc neschválila,Kalavská má hľadať konsenzus

Andrea Kalavská, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

A. Kalavská predložila materiál na rokovanie vlády formou novelizácie súčasnej legislatívy a nie ústavného zákona, ako to od nej žiadal šéf Smeru-SD Robert Fico.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Vláda zatiaľ reformu zdravotníctva, tzv. stratifikáciu, neschválila. Téma reformy však zatiaľ uzatvorená nie je. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) sa má pokúsiť ešte nájsť široký konsenzus s politickými stranami, ktorý je nevyhnutný na prijatie takejto reformy. Oznámil to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po rokovaní vlády.

Predseda vlády o stratifikácii povedal, že to nie je zmena, ktorá má pomôcť ministerke či riaditeľom nemocníc, ale slovenskému pacientovi. Slovenský pacient by podľa jeho slov nemal byť v rukách politikov. "Museli sme dnes hľadať cestu, ako túto situáciu riešiť. Na takúto zásadnú dobrú zmenu treba celospoločenský a celopolitický konsenzus. Ak bojujeme za dobré veci, tak musíme mať chuť, ochotu a odvahu na zmeny možno aj mesiac pred voľbami," zdôraznil.

Pellegrini uviedol, že je rovnako presvedčený o nutnosti reformy. Podľa jeho slov, ak niekto v tejto súvislosti hovorí skôr o zatváraní nemocníc, "riadi sa emóciou a nie ráciom". Kalavskej preto dáva čas na to, aby potrebnú podporu získala do 27. septembra.

"Pre mňa tu je stále nádej, že tento projekt žije a má šancu byť schválený," komentovala Kalavská. Je presvedčená, že túto reformu slovenské zdravotníctvo nutne potrebuje. Za predloženým materiálom a prácou odborníkov "si stojí". Rovnako jej je ľúto, že sa skôr ako téma reformy slovenských nemocníc rieši jej demisia. "Nemienim robiť divadlo," komentovala. Rozhodnutá je zavolať si všetky parlamentné politické subjetky a pokúsi sa im vysvetliť dôležitosť reformy. Pripomenula tiež, že aktuálne sa realizuje stratifikácia živelnou formou. Z toho, že stratifikácia neprešla, šéfka rezortu predsedu Smeru-SD Roberta Fica neviní.

Kalavská predložila materiál na rokovanie vlády formou novelizácie súčasnej legislatívy a nie ústavného zákona, ako to od nej žiadal šéf Smeru-SD Robert Fico.

Smer-SD už pred časom povedal, že návrh v podobe obyčajného zákona nepodporí. Vládny Most-Híd avizoval, že ho podporiť chce. SNS plánovala počkať na stanovisko Smeru-SD na zasadnutí Koaličnej rady. Podporu stratifikácii v podobe obyčajného zákona avizovala opozičná SaS. Hnutie Sme rodina sa k návrhu chcelo vyjadriť až vtedy, keď bude známa finálna verzia. OĽaNO si myslí, že ak Smer-SD nepodporí návrh vlastnej ministerky, mala by Kalavská podať demisiu. ĽSNS vníma nepredloženie v podobe ústavného zákona negatívne.

Navrhovaná reforma nemocníc ministerky zdravotníctva mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Cieľom je podľa ministerstva zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta.

Šéfka rezortu návrh reformy pôvodne predložila ako novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Predseda strany Smer-SD však dal následne šéfke rezortu zdravotníctva podmienku, že takáto zmena sa musí realizovať formou ústavného zákona. Kalavská v nedeľu (18. 8.) oznámila, že tak neurobí. Vláda sa teda zaoberala jej pôvodným návrhom.

Fico Kalavskej ešte pred stredajším rokovaním vlády odkázal, že ak jej návrh neprejde, mala by uvažovať nad svojou politickou budúcnosťou, a zopakoval, že Smer-SD reformu v podobe obyčajného zákona nepodporí.