Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štúdia: Niektoré baktérie požierajú cholesterol a chránia tak srdce

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jonathan Remis

Tvorcovia štúdie uvádzajú, že teoreticky by malo byť možné upraviť tráviaci mikrobióm tak, aby sa zvýšilo metabolizovanie cholesterolu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 9. apríla (TASR) - Niektoré baktérie v tráviacom trakte majú podľa novej štúdie schopnosť požierať cholesterol, a tak chrániť pred chorobami srdca. TASR informuje na základe článku vydaného portálom Live Science.

Vysoká diverzita črevných mikróbov zjavne súvisí so zníženým výskytom srdcovocievnych ochorení. Už v minulosti sa zistilo, že žalúdočný mikrobióm ľudí trpiacich na aterosklerózu či iné choroby srdca sa líši od mikrobiómu zdravých ľudí. Vedci sa domnievali, že je to napojené na enzým IsmA, ktorý tvoria mikróby a dokáže rozkladať cholesterol. Ľudia, ktorým črevné baktérie vytvárajú enzým IsmA, majú nižší obsah cholesterolu v krvi ako tí, ktorí tento enzým nemajú. Nebolo však jasné, ktoré baktérie tento enzým produkujú.

Štúdia zverejnená 2. apríla v časopise Cell dokazuje, že práve baktérie rodu Oscillibacter rozkladajú cholesterol a ľudia, ktorí majú takýchto baktérií viac, majú nižšiu hladinu cholesterolu ako tí, ktorí ich majú menej.

Vedci skúmali vzorky stolice a zamerali sa na mikrobiálnu DNA a metabolity, čiže vedľajšie produkty pri metabolizovaní cholesterolu. Výsledky porovnali s ukazovateľmi zdravia, ako napríklad hladinou cholesterolu v krvi či úrovňou triglyceritov.

Tím výskumníkov na presnejšie výsledky použil algoritmus strojového učenia, ktorý analyzoval vlastnosti génov na predpovedanie podoby proteínov, ktoré kódujú. Vďaka tomu zistili, ktoré gény pravdepodobne metabolizujú cholesterol.

Tvorcovia štúdie uvádzajú, že teoreticky by malo byť možné upraviť tráviaci mikrobióm tak, aby sa zvýšilo metabolizovanie cholesterolu.