Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Únia nevidiacich už 34 rokov pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím

Na snímke informačný transparent k verejnej zbierke Biela pastelka počas tlačovej konferencie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) v Bratislave 16. septembra 2020. Foto: TASR Pavol Zachar

Únia sa pravidelne zapája aj do pripomienkovania legislatívnych zmien. Pravidelne upozorňuje na bariéry, s ktorými sa ľudia so zrakovým postihnutím stretávajú.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) už 34 rokov pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím. Poskytuje sociálne služby a zapája sa aj do pripomienkovania legislatívnych zmien. Uviedla to v stanovisku pri príležitosti výročia svojho vzniku.

"Sociálne poradenstvo i sociálnu rehabilitáciu zastrešuje v našej organizácii takmer 40 odborných pracovníkov. Ročne pomôžu takmer 3000 klientom a venujú im viac ako 26.000 hodín pomoci," poznamenala riaditeľka únie Tatiana Winterová.

Únia sa pravidelne zapája aj do pripomienkovania legislatívnych zmien. Pravidelne upozorňuje na bariéry, s ktorými sa ľudia so zrakovým postihnutím stretávajú. Tento rok realizuje kampaň Búrame bariéry. "Zameriame sa na prístupnosť vo všetkých oblastiach - komunikačnej, informačnej a architektonickej. Pripravujeme sériu edukačných videí, článkov, odborných materiálov a odbornú konferenciu," dodal predseda únie Ján Podolinský.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla 7. apríla 1990. V rámci základných organizácií združuje takmer 2700 ľudí v 50 základných organizáciách. Profesionálnu pomoc poskytuje v ôsmich krajských strediskách a 56 poradenských miestach.