Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Radíme: Prevenciou pred encefalitídou je aj prevarenie mlieka

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Úrad v tejto súvislosti pripomenul, že väčšina prípadov ochorenia býva spôsobená zaklieštením infikovaného kliešťa. Najúčinnejšou prevenciou je podľa neho očkovanie.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že vírus sa ničí pri teplote 70 stupňov Celzia. V rámci prevencie preto odporúča aj tepelnú úpravu výrobkov.

"Surové ovčie alebo kozie mlieko treba pred konzumáciou prevariť. Syr vyrobený zo surového mlieka je zas potrebné opiecť z oboch strán. (...) K nákaze u človeka dochádza v priemere jeden až dva týždne po zaklieštení infikovaného kliešťa alebo po konzumácii tepelne nespracovaného mlieka alebo mliečnych výrobkov z infikovaného zvieraťa. Inkubačný čas však môže byť v rozmedzí dvoch až 28 dní," priblížil.

Minulý rok v lete ÚVZ zaznamenal na Horehroní epidémiu kliešťovej encefalitídy, ktorá bola spojená práve s konzumáciou výrobkov z nepasterizovaného ovčieho mlieka. "Pre ochorenie bolo vtedy hospitalizovaných 28 ľudí. Ani jeden z pacientov nebol očkovaný proti kliešťovej encefalitíde," poznamenala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Úrad v tejto súvislosti pripomenul, že väčšina prípadov ochorenia býva spôsobená zaklieštením infikovaného kliešťa. Najúčinnejšou prevenciou je podľa neho očkovanie. Odporúča ho absolvovať ešte pred začiatkom jari, aby telo malo čas vytvoriť si dostatok protilátok skôr, ako nastane obdobie masívneho výskytu kliešťov.