Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Obezita ničí srdce, upozornili odborníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Kardiovaskulárne ochorenia, teda choroby srdca a ciev, sú najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku (v roku 2017 zapríčinili 48 % úmrtí) a v celom západnom svete.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Na Slovensku žije podľa predsedníčky Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti Ľubomíry Fábryovej asi 30.000 ťažko obéznych osôb. Slovenská nadácia srdca v rámci kampane MOST (Mesiac o srdcových témach) varuje pred vysokým krvným tlakom, diabetom a zvýšeným cholesterolom, ktorým sa hovorí aj „vražedné trio“. Všetky úzko súvisia práve s obezitou. Kampaň MOST organizuje Slovenská nadácia srdca v spolupráci s OZ Únia pre zdravšie srdce pod záštitou Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

Kardiovaskulárne ochorenia, teda choroby srdca a ciev, sú najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku (v roku 2017 zapríčinili 48 % úmrtí) a v celom západnom svete. Riziko týchto ochorení stúpa plynule so zvyšujúcim sa BMI (index vypočítaný z pomeru výšky a hmotnosti človeka). Na srdce obézneho človeka sú podľa Ivany Šoóšovej, primárky ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave, kladené oveľa vyššie nároky než u človeka s normálnou hmotnosťou. „Srdce potrebuje zásobovať krvou obézne telo, a preto je nútené zvyšovať svoj výdaj,“ hovorí odborníčka.

Počas Svetového dňa srdca 29. septembra preto Slovenská nadácia srdca, platforma MOST - Spolu chránime Vaše srdcia, s partnermi pripravila na viacerých miestach dostupnú a jednoduchú prevenciu kardiovaskulárnych ochorení v súvislosti s obezitou - merania BMI (Body Mass Index) a krvného tlaku. Merania sa budú vykonávať v niektorých vlakoch, na hlavných staniciach v Bratislave, Žiline a Košiciach, vo vybraných fitnescentrách na celom Slovensku a v nákupnom centre v Bratislave.

Ďalej Slovenská nadácia srdca 29. septembra organizuje športovú akciu Beh srdca - Aby Vaše srdce nezlyhalo v areáli Kuchajda v Bratislave. Aj počas konania behu bude možné nechať si zmerať na Kuchajde BMI a krvný tlak a na účastníkov behu čaká tombola.