Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NCZI bude dohliadať na bezpečnosť zdravotníckych dát

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predmet zákazky v hodnote viac ako 8 miliónov eur je rozdelený na tri celky.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vyhlásilo verejnú súťaž na dodávku techniky, ktorá zabezpečí kybernetickú bezpečnosť v podmienkach rezortu zdravotníctva.

"Je nevyhnutné prijať dôsledné opatrenia na zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti krajiny a ochranu nielen dôležitých informačných systémov, ale aj informácií, ktoré sú v rámci zdravotníctva poskytované, ukladané a vymieňané v kybernetickom priestore," uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš. Dodal, že zavedením správnych opatrení je možné minimalizovať riziká, ktoré kybernetický priestor prináša, najmä odcudzenie, zneužitie alebo stratu dôvernosti alebo dostupnosti osobných a inak citlivých údajov a ďalšie.

Predmet zákazky v hodnote viac ako 8 miliónov eur je rozdelený na tri celky. Prvým je dodávka technického vybavenia v hodnote 4,1 milióna eur pre NCZI, Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a deväť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v podmienkach rezortu zdravotníctva. Druhým je poskytovanie služieb pre technické vybavenie formou na vyžiadanie za 1,2 milióna eur. Posledným je rozšírenie technického vybavenia v hodnote 2,8 milióna eur pre ďalších 32 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

"Pracovisko prevádzkované NCZI bude predovšetkým monitorovať a analyzovať interné kybernetické prostredie MZ SR a vybraných organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, šíriť informácie o kybernetických hrozbách aj riešiť mimoriadne situácie," uviedol hovorca NCZI Boris Chmel.