Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Najvyšší výskyt chorôb z povolania bol vlani v priemyselnej výrobe

Na archívnej snímke pacientka počas vyšetrenia v ambulancii. Foto: TASR Dano Veselský

Najviac sa choroby z povolania v minulom roku vyskytovali v odvetviach priemyselná výroba (172 hlásených prípadov), zdravotníctvo a sociálna pomoc (149 hlásených prípadov).

Bratislava 28. apríla (TASR) - Vlani zaznamenali celkovo 450 hlásení chorôb z povolania. Najvyšší výskyt evidovali v priemyselnej výrobe. Informoval o tom Odbor preventívneho pracovného lekárstva Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Urobil tak pri príležitosti nedeľňajšieho Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Najčastejšie hláseným bolo vlani ochorenie horných končatín z dlhodobého nadmerného a jednostranného zaťaženia (177 hlásených prípadov). Frekventovanými boli aj prenosné a parazitárne ochorenia (146 hlásených prípadov) a ochorenie horných končatín z vibrácií (65 hlásených prípadov).

Najviac sa choroby z povolania v minulom roku vyskytovali v odvetviach priemyselná výroba (172 hlásených prípadov), zdravotníctvo a sociálna pomoc (149 hlásených prípadov). "Podľa profesií bol v roku 2023 najvyšší výskyt chorôb z povolania v celkovom počte 130 u operátorov a montérov strojov a zariadení," priblížili odborníci.

Najčastejšie mali chorobu z povolania zamestnanci vo veku 55 až 59 rokov. "Podľa sídla organizácie, kde choroba z povolania vznikla, bol najvyšší počet chorôb z povolania hlásený v Košickom kraji - 160," dodal odbor.