Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

CT pomáha aj pri diagnostike rôznych chorôb zvierat

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

CT vyšetrenie je rýchle a radiačné zaťaženie pacienta je minimálne. Predchádza mu základná veterinárna prehliadka. Najčastejšie vyšetrujú psy a mačky, ale pacientmi boli už aj chameleón alebo potkan.

Bratislava 15. novembra (TASR) – V bratislavskom Starom Meste funguje od septembra špecializované pracovisko počítačovej tomografie so zameraním sa na diagnostiku zvierat. "Najčastejšie indikácie sú neurologické problémy, ortopedické a onkologické diagnózy či zvierací pacienti po úrazoch," priblížila veterinárna lekárka Tamara Zimanová.

CT vyšetrenie je rýchle a radiačné zaťaženie pacienta je minimálne. Predchádza mu základná veterinárna prehliadka. "Pacienta uvedieme do krátkej anestézie a vykonáme vyšetrenie. Celý proces riadi systém automaticky. Pacient je pod stálou kontrolou veterinára, ktorý monitoruje proces priamo na CT prístroji," vysvetlil špecialista na zobrazovaciu diagnostiku Ladislav Stehlík. Najčastejšie vyšetrujú psy a mačky, ale pacientmi boli už aj chameleón alebo potkan. Vyšetrenie trvá okolo päť minút, pacient sa zobudí o 15 minút až hodinu a dokáže ísť bez problémov domov. Získané dáta prístroj odosiela do systému, ktorý ich ďalej analyzuje a dokáže rýchlo a presne určiť diagnózu.

Pracovisko VetCT pokrstili zvieracími pochúťkami vo štvrtok Zimanová, Stehlík, zástupca dodávateľa Siemens Healthineers Radoslav Kaminský a zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. Ako pro bono právnička spolu so svojimi kolegami bojuje za práva zvierat, pracuje s útulkami a záchranármi zvierat na ceste, na diaľnici, v lese a s rozličnými zraneniami. "Nevieme určiť, čo sa im stalo a ako s nimi manipulovať, takže presná a včasná diagnostika je kľúčová."

Zimanová opísala príbeh trojročného anglického kokeršpaniela Kubka, ktorý sa na vyšetrenie dostal s častými epileptickými záchvatmi. Tomografia hlavy a krku diagnostikovala migrujúce cudzie teleso vo svaloch. Pri operácii mu zo svalu na krku vytiahli zapuzdreného parazita. Išlo o červa, ktorý dokáže migrovať cez svaly a cievy do mozgu a spôsobovať intenzívne záchvaty. "Dnes je Kubko každý mesiac pravidelne odčervovaný kvôli stopám, ktoré červ vytrúsil do krvi, ale po šiestich dávkach to vyzerá, že stopy z krvi zmizli. Už je aj v dobrej kondícii," povedal jeho majiteľ.