Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergikom bude znepríjemňovať život aj naďalej peľ ambrózie

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia) s pôvodom v severnej Amerike je silný peľový alergén. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Denné koncentrácie peľu burín ako skorocel, štiav a mrlíky majú klesajúcu tendenciu.

Banská Bystrica 16. septembra (TASR) - V uplynulých dňoch došlo vplyvom ochladenia a zrážkovej činnosti k poklesu peľu v ovzduší na celom území Slovenska. V ovzduší dominoval peľ ambrózie spolu s peľom slabo alergizujúcej pŕhľavy, denné koncentrácie peľu paliny a tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytovali len vo veľmi nízkych hladinách.

Vo veľmi vysokých hladinách sa udržiavali denné koncentrácie spór plesní. Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici uviedla, že v ovzduší sa ešte vyskytoval peľ mrlíka, skorocelu, štiavu, rastlín z čeľadí astrovitých a mrkvovitých.

Prognóza peľovej situácie na tieto a nasledujúce dni nie je podľa jej slov veľmi priaznivá. Invázna ambrózia ostáva naďalej dominantným a najsilnejším alergénom a mala by ešte v najbližšej dekáde dosahovať alergologicky významné hladiny na väčšine územia Slovenska.

"Peľová sezóna paliny skončila a jej peľ sa bude vyskytovať už len vo veľmi nízkych koncentráciách. Rovnako aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa bude v ovzduší naďalej vyskytovať len sporadicky v nízkych denných koncentráciách. Vo vyšších koncentráciách sa ešte udrží peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy," podotkla.

Denné koncentrácie peľu burín ako skorocel, štiav a mrlíky majú klesajúcu tendenciu. Spóry plesní budú naďalej dosahovať veľmi vysoké koncentrácie.