Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VIDEO: Kalavská: Národný onkologický plán predstavíme v polovici júna

Na snímke ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská počas brífingu, na ktorom sa vyjadrila k aktivitám rezortu zdravotníctva v oblasti onkológie po zasadnutí vlády. V Bratislave, 23. mája 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Od 1. júna bude na ministerstve zdravotníctva fungovať oddelenie prevencie skríningu.

Bratislava 23. mája (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR finalizuje Národný onkologický plán. Predstavený by mal byť v polovici júna. Povedala to v stredu po rokovaní vlády ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Kalavská na margo utorkovej tlačovej konferencie uviedla, že ju mrzí nedorozumenie, ktoré sa stalo. Pripomenula, že na stretnutie nemohla prísť, lebo mala iné pracovné povinnosti. "Na prvom mieste je pre mňa pacient," pripomenula Kalavská. Zároveň uviedla, že doteraz, keď nejaká pacientska organizácia ku nej ako ministerke chcela prísť, tak sa s ňou stretla.

Od 1. júna bude na MZ fungovať oddelenie prevencie skríningu. "V polovici roka začíname 'Rok prevencie'. Uvedomujeme si, že prevencia je nesmierne dôležitá nielen v onkologických ochoreniach, ale aj kardiovaskulárnych ochoreniach," informovala.



Takisto MZ pripravuje vznik Národného onkologického inštitútu a pracuje aj na obnovení onkologického registra, ktorý by mal byť hotový v septembri. "Od 1. januára 2019 máme vo finálnej fáze pripravený rozdiskutovaný s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, odbornými lekármi, špecialistami a poisťovňami skríning kolaterálneho karcinómu, skríning prsníka a krčka maternice," povedala šéfka rezortu zdravotníctva.

Podľa Kalavskej si je MZ vedomé, kde sa v oblasti onkológie nachádza. "Chceme, aby pacient z odľahlej časti Slovenska mal prístup k minimálne špičkovej konzultácii v rámci svojho ochorenia. Takto bude koncipovaný aj Národný onkologický plán," povedala Kalavská. Ako ďalej doplnila, rezort investuje aj na mamografické pracoviská. Pripomenula, že MZ v spolupráci s odborníkmi pripravuje vytvorenie expertnej skupiny na hodnotenie kvality mamografických pracovísk podľa presných a medzinárodne definovaných kritérií. "V priebehu roka 2018 budú najnovšie lineárne urýchľovače inštalované v Národnom onkologickom ústave v Bratislave, ale aj v Trenčíne a Prešove," dodala.