Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Arakčí: Zadržaný iránsky tanker nesmeroval do Sýrie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gibraltárska vláda v piatok vyhlásila, že od najvyššieho súdu dostala povolenie na zastavenie tankera na dobu 14 dní.

Teherán 7. júla (TASR) - Iránsky ropný tanker, ktorý nedávno zadržali pri Gibraltáre britské kráľovské námorné sily, nesmeroval do Sýrie, vyhlásil v nedeľu na tlačovej konferencii námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Arakčí, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Britské námorníctvo zadržalo tanker vo štvrtok, keďže sa plavidlo v rozpore so sankciami Európskej únie snažilo priviezť ropu do Sýrie. Išlo o dramatickú intervenciu, ktorú Arakčí označil za "námornú lúpež". Tanker mal kapacitu do dvoch miliónov barelov ropy, a to je podľa neho príčinou, prečo plavidlo prechádzalo cez Gibraltársky prieliv a nie cez Suezský kanál. Arakčí však údaje o finálnej destinácii tankera neposkytol.

"Napriek tomu, čo tvrdí britská vláda, cieľom tohto tankera nebola Sýria. Prístav v Sýrii, ktorý zmienili, nemá totiž na takýto supertanker kapacitu. Jeho destinácia bola niekde inde. Plavil sa cez medzinárodné vody Gibraltárskeho prielivu, pričom žiadny zákon neumožňuje Británii zastavovať plavidlá. Z nášho pohľadu zadržanie tohto tankera bolo námornou lúpežou a požadujeme, aby bolo toto plavidlo oslobodené," povedal námestník ministra.

Gibraltárska vláda v piatok vyhlásila, že od najvyššieho súdu dostala povolenie na zastavenie tankera na dobu 14 dní. Veliteľ Iránskych revolučných gárd (IRGC) v piatok pohrozil, že na odplatu zajme britskú loď.

K incidentu došlo v čase eskalujúceho napätia medzi Západom a Iránom. Islamská republika 20. júna zostrelila americké bezpilotné prieskumné lietadlo. Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.