Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Walesa podporil požiadavky telesne postihnutých a ich opatrovníkov

Na archívnej snímke bývalý poľský prezident Lech Walesa. Foto: TASR/AP

Rodičia postihnutých detí a mladých dospelých v Poľsku sa domáhajú zvýšenia podpory zo strany štátu.

Varšava 21. mája (TASR) - Bývalý poľský prezident Lech Walesa vyjadril v pondelok podporu ľuďom s telesným postihnutím, ich rodičom alebo opatrovateľom, ktorí už vyše mesiaca pokračujú v budove parlamentu vo Varšave vo svojom proteste v snahe upozorniť na nedostatočnú pomoc a podporu zo strany štátu.

Ako uviedla agentúra AP, Walesa im vyjadril svoju solidaritu. K súčasnej vláde bol Walesa veľmi kritický a obvinil ju, že Poľsku škodí.

"Musíme týchto ľudí čo najskôr odstrániť od moci, ale musíme mať pri tom na pamäti demokraciu," povedal Walesa. Demonštrantom poradil, aby sa pokúsili nájsť "veľké sociálne skupiny", ktoré by im pomohli presadiť a realizovať ich požiadavky.

Skupina rodičov s deťmi s telesným postihnutím začala v poľskom Sejme protestovať v apríli.

Ako ďalej uviedla AP, ich protestná akcia je jednou z výziev, ktorým v poslednom čase čelí vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Časť poľskej verejnosti vyčíta PiS spôsob, akým zaobchádza s najbezbrannejšími občanmi.

Vedenie PiS, naopak, obviňuje svojich politických oponentov, ktorí umožnili demonštrujúcim vstúpiť na pôdu parlamentu, že sú im nápomocní v ich akcii a zneužívajú ich vo svojom politickom boji.

Rodičia postihnutých detí a mladých dospelých v Poľsku sa domáhajú zvýšenia podpory zo strany štátu.

Momentálne je situácia v Poľsku taká, že rodičia, ktorí sa rozhodli nepracovať a venovať sa starostlivosti o svoje zdravotne postihnuté dieťa, dostávajú od štátu mesačne v prepočte 350 eur. Túto dávku však môžu získať len vtedy, ak nemajú žiadny iný príjem. V praxi to znamená, že rodičia nemôžu pracovať na čiastočný úväzok. Keď dieťa dosiahne vek 18 rokov, dokonca aj túto dávku úrady rodičom prestanú vyplácať.

Rovnaký protest rodičov telesne postihnutých detí sa v budove parlamentu konal aj v roku 2014.