Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanci krajín EÚ rokujú o príprave 14 sankčného balíka voči Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Nové sankcie by mali zabrániť firmám z EÚ investovať do budúcich projektov LNG v Rusku, čo má obmedziť kapacitu tohto sektora expandovať.

Brusel 8. mája (TASR) - Veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER) budú v stredu v Bruseli rokovať o príprave 14. balíka sankcií voči Rusku. Podľa týždenníka Politico by sankcie mali obmedziť zisky Moskvy z predaja skvapalneného zemného plynu (LNG) a hélia, pričom nové opatrenia sa chystajú aj proti Bielorusku. Informuje o tom spravodajca TASR.

Politico pripomenul, že Európska komisia (EK) chce hlavne zastaviť reexporty ruského LNG do krajín EÚ. Bolo by to prvýkrát, čo Brusel zasiahne proti ruskému plynárenskému sektoru v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

EÚ zakázala dovoz ruského uhlia a ropy dovážanej tankermi, dovoz ruského LNG fungoval naďalej a mnohé členské krajiny ho nakupujú vo veľkých množstvách. EK preto chce obmedziť prekládku ruského LNG cez prístavy EÚ a jeho reexport.

Podľa Politico by tento krok zasiahol najmä ruskú spoločnosť Jamal LNG s hodnotou 27 miliárd dolárov, ktorá využíva aj ľadoborce, aby prepravila plyn zo zamrznutých oblastí. Skvapalnený plyn potom z prístavov EÚ putuje do zvyšku sveta.

Nové sankcie by mali zabrániť firmám z EÚ investovať do budúcich projektov LNG v Rusku, čo má obmedziť kapacitu tohto sektora expandovať. Návrh EK podľa predpokladov zasiahne približne štvrtinu ruských ziskov LNG vo výške okolo osem miliárd eur.

Očakáva sa tiež, že nový návrh sankcií bude zameraný aj na "tieňovú flotilu" tankerov, ktoré prepravujú ruskú ropu v rozpore s cenovým stropom stanoveným skupinou G7. Nové opatrenia by zakázali jednotlivcom a spoločnostiam z EÚ poskytovať pomoc lodiam obchádzajúcim zavedené sankcie.

Veľvyslanci by mali prediskutovať aj zákaz dovozu ruského hélia. Rastúci sektor ruského priemyslu sa zameriava na zákazníkov v oblasti špičkových technológií, ako sú výrobcovia polovodičov a zdravotníckych zariadení.

COREPER preberie aj návrhy obmedzení pre európske politické strany, mimovládne organizácie a médiá, ktoré financuje ruská vláda a jej zástupcov. Na zoznam sankcií by mali byť pridané štyri médiá obvinené zo šírenia proruskej propagandy, vrátane Hlasu Európy.

Politico upozornil, že nový sankčný balík nezahŕňa úplný zákaz ruského hliníka a nežiada obmedzenie pohybu ruských diplomatov v rámci schengenskej zóny.

Diskusie veľvyslancov sa zamerajú aj na Bielorusko, ktoré je považované za vazala Moskvy. EK navrhuje obmedziť vývoz zlata, ropy, plynu a diamantov z Bieloruska a zákaz pre spoločnosti z EÚ predávať Bielorusku luxusný tovar, námorné navigačné zariadenia a tovar a technológie používané v ropnom a plynárenskom priemysle, tiež služby a vývoz tovarov s dvojakým použitím.

Komisia tvrdí, že nové obmedzenia pre Bielorusko neovplyvnia dodávky pšenice alebo hnojív do tretích krajín, ktoré sú na tieto komodity odkázané.