Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vedci objavili nový druh bylinožravého dinosaura z obdobia kriedy

Ilustračná snímka. Foto: Youtube

Tím pod vedením odborníkov z univerzity na ostrove Hokkaidó objavil takmer kompletnú dinosauriu kostru z obdobia pred 72 miliónmi rokov.

Tokio 6. septembra (TASR) - Japonskí vedci objavili nový druh dinosaura, ktorý bol dlhý takmer osem metrov, informovala v piatok agentúra AFP. Ide o najväčšieho dinosaura, ktorého pozostatky boli Japonsku objavené.

Tím pod vedením odborníkov z univerzity na ostrove Hokkaidó objavil takmer kompletnú dinosauriu kostru z obdobia pred 72 miliónmi rokov. Vedci usúdili, že pozostatky patrili novému druhu z čeľade z hadrosaurov, bylinožravcov, ktoré žili v období kriedy (pred 145-66 miliónmi rokov).

Časť chvosta dinosaura objavili v severnej časti Japonska v roku 2013 a postupne našli celú kostru. Vedci dinosaura pomenovali "Kamuysaurus japonicus", podľa japonského dračieho boha Kamuyho.

Výsledky výskumu zvýšili pravdepodobnosť, že niektoré druhy dinosaurov sa prednostne zdržiavali v oblastiach blízko oceánu. To podľa univerzity naznačuje, že pobrežné prostredie bolo dôležitým činiteľom v počiatočných obdobiach ich vývoja.