Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Novej Kaledónii pokračovali už tretiu noc nepokoje

Francúzski vojaci hliadkujú na ulici v meste Noumea, v Novej Kaledónii 16. mája 2024. Foto: TASR/AP

V dôsledku nepokojov zomreli traja domorodí Kanakovia a jeden 24-ročný policajt. Zranenia utrpeli stovky ľudí vrátane 64 žandárov.

Nouméa 16. mája (TASR) - Ozbrojené sily chránia v Novej Kaledónii dve letiská a prístav, keďže toto francúzske zámorské územie v Tichomorí sužovali tretiu noc po sebe nepokoje, ktoré si vyžiadali už štyri obete na životoch. TASR o tom informuje podľa štvrtkových správ agentúr DPA a Reuters.

V dôsledku nepokojov zomreli traja domorodí Kanakovia a jeden 24-ročný policajt. Zranenia utrpeli stovky ľudí vrátane 64 žandárov.

V reakcii na nepokoje vyhlásilo Francúzsko na tomto tichomorskom súostroví v stredu výnimočný stav, ktorý má trvať najmenej 12 dní. Vyhlásenie výnimočného stavu úradom uľahčí zavádzanie niektorých opatrení, ako sú zákazy vychádzania či zákazy zhromažďovania.

Francúzsko v stredu tiež v Novej Kaledónii rozmiestnilo svojich vojakov, vyhlásilo zákaz vychádzania a zakázalo platformu TikTok. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vo štvrtok prisľúbil, že štát získa kontrolu nad situáciou na tomto tichomorskom súostroví v nasledujúcich hodinách.

Nepokoje v Novej Kaledónii vypukli v pondelok pre ústavnú reformu volebného systému, ktorá dáva právo voliť v provinčných voľbách tisícom francúzskych občanov. Reformu napokon v noci na stredu schválila dolná komora francúzskeho parlamentu. Novokaledónske hnutie za nezávislosť však vyjadrilo obavy, že zmena oslabí politický vplyv domorodých Kanakov.

Podľa francúzskeho splnomocnenca v Novej Kaledónii Louisa Le Franca sa v hlavnom meste Nouméa a jeho širšom okolí nachádza asi 5000 výtržníkov. Úrady pritom zadržali už asi 200 ľudí.

Nová Kaledónia sa rozprestiera v Tichom oceáne približne 1200 kilometrov východne od Austrálie. Má asi 238.000 obyvateľov a hlavným mestom je Nouméa. Pre Paríž je toto územie dôležité geopoliticky a vojensky, sú tam tiež bohaté ložiská niklu.

V Novej Kaledónii sa konali tri referendá o nezávislosti v rokoch 2018, 2020 a 2021, v ktorých obyvatelia hlasovali za zachovanie štatútu francúzskeho zámorského územia. Hnutie za nezávislosť však posledné referendum bojkotovalo a neuznalo jeho výsledky.