Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Navaľného štáboch a u jeho priaznivcov sú opäť policajné prehliadky

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ako informoval spravodajský server Novaja gazeta, prehliadky súvisia s kontrolou účtovníctva nadácie Fond boja s korupciou (FBK), založenej Navaľným a podozrivej teraz z prania špinavých peňazí.

Moskva 12. septembra (TASR) - V regionálnych štáboch ruského opozičného politika Alexeja Navaľného i v bytoch jeho spolupracovníkov po celom Rusku sa vo štvrtok začali policajné prehliadky.

Ako informoval spravodajský server Novaja gazeta, prehliadky súvisia s kontrolou účtovníctva nadácie Fond boja s korupciou (FBK), založenej Navaľným a podozrivej teraz z prania špinavých peňazí.

V súvislosti s týmto podozrením súd v Moskve povolil vyšetrovateľom vykonať 94 prehliadok, spresnil šéf Navaľného štábov v regiónoch Leonid Volkov.

Dodal, že prehliadky sa nekonajú len v Moskve, ale aj v Navaľného štáboch v najmenej 30 mestách Ruska, ako aj v bytoch koordinátorov, aktivistov a dobrovoľníkov.

Polícia počas nich konfiškuje "všetko počítačové vybavenie a koordinátorov a aktivistov predvoláva na výsluch na miestne oddelenia Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom)", uviedol Volkov.

Orgány činné v trestnom konaní sa k policajným prehliadkam v Navaľného štáboch nevyjadrili.

Volkov podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy povedal, že bezpečnostné orgány spájajú prehliadky s kauzou prania špinavých peňazí v objeme jednej miliardy rubľov (takmer 14 miliónov eur) prostredníctvom FBK.

Volkov pritom poznamenal, že FBK nemá regionálne pobočky, a dodal, že koordinačného štáby Navaľného sú úplne inou štruktúrou. Na základe toho vyjadril presvedčenie, že účelom prehliadok je "zhabať čo najviac zariadení, vystrašiť aktivistov a zasahovať do práce vedenia Navaľného štábu a zlikvidovať jeho riadiace štruktúry."

O začatí stíhania v kauze, v ktorej je FBK podozrivý z prania špinavých peňazí v objeme miliardy rubľov, informoval Sledkom v čase úradmi nepovoleného zhromaždenia konaného v Moskve 3. augusta. Podľa vyšetrovateľov dostal FBK v rokoch 2016-18 veľkú sumu peňazí, a to v rubľoch i v zahraničnej valute.