Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Číne zadržali vedca z japonskej univerzity

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Agentúra Kjódó s odvolaním sa na vlastné zdroje uviedla, že muža zadržali pre podozrenie zo špionáže.

Peking 21. októbra (TASR) - Japonská vláda v pondelok potvrdila, že v Číne bol zadržaný profesor univerzity na ostrove Hokkaidó.

Hovorca vlády spresnil, že k zadržaniu približne 40-ročného japonského vedca došlo v septembri v Pekingu. Príčinou zadržania bolo "porušenie čínskych zákonov". Hovorca dodal, že zadržanému sú nápomocné príslušné japonské úrady, ktoré sú v kontakte aj s jeho rodinou.

Agentúra Kjódó s odvolaním sa na vlastné zdroje uviedla, že muža zadržali pre podozrenie zo špionáže. Hovorca vlády tieto tvrdenia odmietol komentovať.

Japonské médiá tiež informovali, že zadržaný muž predtým údajne pracoval pre Národný inštitút obranných štúdií pri japonskom ministerstve obrany a na japonskom ministerstve zahraničných vecí.

V rokoch 2015 a 2017 bolo v Číne na základe podozrenia zo špionáže zadržaných celkove 11 občanov Japonska. Štyria z nich sú už odsúdení. Vlani v máji bolo na juhozápade Číny zadržaných zhruba 20 Japoncov, ktorí sa tam venovali misionárskej práci.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí v pondelok v Pekingu uviedla, že nepozná podrobnosti najnovšieho prípadu. Ubezpečila však, že Čína "vždy zaobchádzala s cudzincami podozrivými z porušenia čínskeho zákona v súlade so zákonom". Vyjadrila tiež nádej, že japonská strana svojim občanom pripomenie nutnosť dodržiavať čínske zákony a iné právne predpisy a vyhýbať sa protiprávnemu konaniu v Číne.

Vzťahy Tokia s Pekingom sú zaťažené problémovými úsekmi dejín i teritoriálnymi spormi, nedávno sa však začali zlepšovať, pričom začiatkom budúceho roka sa očakáva návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Japonsku.