Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jeden z útočníkov na Srí Lanke študoval v Británii a Austrálii

Rodinní príbuzní smútia nad rakvami s pozostatkami svojich troch príbuzných, ktorí zahynuli pri nedeľňajších výbuchov v srílanskom meste Kolombo v utorok 23. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Počet obetí útokov na kostoly a hotely medzičasom stúpol na 359, uviedli srílanské úrady.

Kolombo 24. apríla (TASR) - Jeden zo samovražedných útočníkov stojacich za veľkonočným bombovým teroristickým útokom na Srí Lanke študoval v Británii. Oznámil to v stredu námestník srílanského ministra obrany Ruvan Vidževardene, ktorého cituje stanica BBC. Počet mŕtvych sa medzitým zvýšil na 359, zranených je vyše 500.

"Sme presvedčení, že jeden zo samovražedných útočníkov študoval v Spojenom kráľovstve a neskôr si spravil nadstavbové štúdium v Austrálii. Následne sa vrátil na Srí Lanku a usadil sa tu," povedal Vidževardene s tým, že väčšina útočníkov mala dobré vzdelanie a pochádzala z rodín strednej a vyššej strednej triedy.

Žena sa modlí za obete nedeľňajších výbuchov počas troch minút ticha, ktorými sa začal deň štátneho smútku na Srí Lanke v meste Kolombo v utorok 23. apríla 2019.
Foto: TASR/AP


Srílanský premiér Ranil Vikramasinghe uviedol, že za útokmi môže byť džihádistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá sa k zodpovednosti za výbuchy prihlásila, ale neposkytla priamy dôkaz svojej účasti.

Polícia identifikovala osem z deviatich útočníkov, medzi ktorými je aj jedna žena. Všetci útočníci boli domáci obyvatelia.

Americká veľvyslankyňa na Srí Lanke Alaina Teplitzová varovala, že krajine stále hrozia útoky. "Teroristi môžu udrieť bez varovania. Typickými cieľmi sú veľké zhromaždenia a verejné miesta," uviedla.

Teplitzová ďalej vyhlásila, že na Srí Lanke pomáha s vyšetrovaním útokov tím zložený z agentov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a z predstaviteľov americkej armády - tím podľa ambasádorky tvorí "ten správny počet" ľudí a túto pomoc ponúkol samotný prezident Donald Trump.

Ambasádorka tiež dodala: "Je jasné, že v systéme na Srí Lanke došlo pred veľkonočnými bombovými útokmi k zlyhaniu."

Srílanská vláda priznala, že dostala varovania pred miestnou extrémistickou skupinou, ktorá hrozila násilím v kostoloch, a premiér povedal, že niektorí ľudia zrejme prídu za tieto zlyhania v spravodajskej práci o zamestnanie.

Srílanská vláda obvinila z útokov miestnu islamistickú skupinu Národné monoteistické hnutie (Džamáat at-tawhíd al-wataníja, NTJ). Vikramasinghe však poznamenal, že útoky "nemohli byť pripravené iba lokálne".

Polícia doteraz zadržala v spojitosti s útokmi, ktoré sa odohrali na Veľkonočnú nedeľu, približne 60 podozrivých. V platnosti zostáva mimoriadny stav, ktorý má zabrániť ďalšej vlne útokov.

Takmer súbežne vykonané teroristické útoky boli zacielené na tri kostoly plné ľudí, ktorí sa zišli na veľkonočné bohoslužby, a tri hlavné hotely v hlavnom meste Kolombo. Útok na štvrtý hotel bol zmarený.

Podľa vyjadrenia premiéra "predbežné vyšetrovania" indikujú, že bombové útoky boli odplatou za marcové smrtiace útoky strelca na mešity v novozélandskom meste Christchurch.

Väčšinu obetí na Srí Lanke tvoria domáci obyvatelia, pričom medzi mŕtvymi je 38 cudzincov. Nezvestných je 14 osôb.

Útoky na Srí Lanke vyšetruje aj tím Interpolu, vedie ho Čech



Na Srí Lanku pricestoval tím špecialistov Interpolu, ktorý by mal tamojším bezpečnostným silám pomôcť s vyšetrovaním nedeľných krvavých útokov v metropole Kolombo, jeho okolí a v meste Battikalóa. Tím odborníkov z Interpolu vedie nemenovaný český policajt, ktorý v tejto medzinárodnej policajnej organizácii pôsobí ako expert na terorizmus. Oznámil to policajný prezident v ČR Jan Švejdar, ktorého v stredu citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Totožnosť policajta nechce české policajné prezídium zverejniť, aby neohrozilo jeho bezpečnosť, vysvetlila hovorkyňa Kateřina Rendlová.

Interpol vyslal tím na žiadosť srílanských orgánov a nachádzajú sa v ňom odborníci so skúsenosťami v oblasti skúmania miesta trestného činu, výbušnín, boja proti terorizmu, identifikácie obetí a rôznych analýz.

Na ostrov Cejlón v Indickom oceáne, kde sa Srí Lanka nachádza, vyslali pomoc aj USA, a to v podobe tímu zloženého z agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a z predstaviteľov armády. FBI ponúkol napríklad expertov na laboratórne skúmanie zvyškov výbušnín, napísal denník The Washington Post.

"Informácie pre určenie totožnosti tých, ktorí sa podieľali na útokoch, môžu pochádzať odkiaľkoľvek," povedal generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock. Interpol má rozsiahlu medzinárodnú sieť a tiež databázu, ktorá je pri vyšetrovaní atentátov nevyhnutná.

V týchto dňoch sa preveruje databáza odcudzených a stratených cestovných dokladov, čo by mohlo pomôcť určiť možné odkazy alebo medzinárodné trasy teroristov, napísala internetová stránka týždenníka Focus.

K útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Na podporu svojho tvrdenia neskôr zverejnila zábery, na ktorých sú podľa IS páchatelia atentátov prisahajúci vernosť vodcovi IS abú Bakrovi Baghdádímu. Skupinu ôsmich mužov vedie radikálny miestny duchovný Zahrán Haším, uviedol na svojom webe inštitút SITE, ktorý sleduje radikálne hnutie vo svete. Aj srílanské tajné služby pokladajú Hašíma sa strojcu útokov na Srí Lanke, ako uviedla tlačová agentúra AP.

Haším sa podľa neoverených informácií odpálil v nedeľu v hoteli Šangri-La v srílanskom hlavnom meste Kolombo, dodali Novinky.cz.

Moslimské organizácie odsúdili útoky a vyzvali na potrestanie pôvodcov



Občianske hnutia a združenia zastupujúce moslimov na Srí Lanke vyzvali tamojšie orgány na bezodkladné zadržanie a potrestanie spolupáchateľov samovražedných bombových útokov z Veľkonočnej nedele, ktoré si vyžiadali najmenej 359 obetí na životoch a ďalšie stovky zranených. Podľa ich spoločného vyhlásenia extrémizmus v mene islamu nereprezentuje toto náboženstvo, informovala v stredu agentúra AP.

Organizácie uviedli, že srílanské orgány by mali zatknúť aj osoby, ktoré pomáhali útočníkom tým, že ich povzbudzovali, financovali alebo im poskytovali inú podporu.

Polícia v spojitosti s útokmi na viaceré kostoly a hotely doteraz zadržala približne 60 podozrivých. Premiér Ranil Vikramasinghe uviedol, že za týmito činmi môže stáť teroristická organizácia Islamský štát (IS), ktorá sa k nim sama prihlásila, ale neposkytla priamy dôkaz svojej účasti. Srílanská vláda predtým obvinila z útokov miestnu islamistickú skupinu Národné monoteistické hnutie (Džamáat at-tawhíd al-wataníja, NTJ).

Podľa spomínaného vyhlásenia NTJ ani tí, ktorí útoky vykonali, nereprezentujú islam alebo zmýšľanie moslimov. Sú len zločincami, ktorí islam zneužili tak, aby zapadol do ich radikálnej a protimoslimskej agendy.