Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ukrhydroenerho: Všetky vodné elektrárne Ukrajiny sú vážne poškodené

Na snímke vodná elektráreň v meste Dnipro na Ukrajine po ruských útokoch. Foto: TASR/AP

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu povedal, že od začiatku invázie vo februári 2022 bolo pri ruských útokoch poškodených alebo zničených viac ako 800 teplární po celej Ukrajine.

Kyjev 9. mája (TASR) — Pri stredajších útokoch ruských síl na Ukrajinu boli vážne poškodené dve vodné elektrárne a sú mimo prevádzky. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedla štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o ktoré elektrárne ide. Informuje TASR.

"Nepriateľ naďalej masívne útočí a ničí ukrajinskú energetickú infraštruktúru a uskutočňuje ničivé cielené útoky. K dnešnému dňu všetky vodné elektrárne utrpeli vážne škody," napísala spoločnosť na svojej webovej stránke s tým, že náprava škôd a obnovenie prevádzky elektrární si bude vyžadovať značné finančné zdroje a úsilie.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu povedal, že od začiatku invázie vo februári 2022 bolo pri ruských útokoch poškodených alebo zničených viac ako 800 teplární po celej Ukrajine. Konštatoval, že Moskva nedávno zintenzívnila svoje raketové a dronové útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny, pričom rozsiahle údery uskutočnila 22. a 29. marca, 11. a 27. apríla a tiež 8. mája.

Šmyhaľ informoval, že Fond na podporu energetiky Ukrajiny, zriadený na poskytovanie finančnej a vecnej pomoci pri oprave kritickej energetickej infraštruktúry poškodenej ruskými útokmi a na zabezpečenie nepretržitej funkčnosti energetického sektora, už vyzbieral viac ako 410 miliónov eur. Dodal, že Agentúra USA pre medzinárodný rozvoj (USAID) čoskoro sa spustí nový program v hodnote 190 miliónov dolárov.