Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament odvolal vicepremiéra Kubrakova

Žena kráča okolo kráteru po ruskom raketovom útoku v Záporoží na Ukrajine 8. mája 2024. Foto: TASR/AP

Podľa poslanca liberálnej strany Holos sa samotný vicepremiér v sále nenachádzal a nebol tam ani predseda kabinetu Denys Šmyhaľ.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 9. mája (TASR) - Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak, informuje TASR.

Podľa poslanca liberálnej strany Holos sa samotný vicepremiér v sále nenachádzal a nebol tam ani predseda kabinetu Denys Šmyhaľ.

Ako pripomína agentúra Reuters, malo ísť o súčasť plánu rozdeliť veľké Kubrakovove ministerstvo na dve. V portfóliu súčasného rezortu obnovy Ukrajiny je aj rozvoj komunít, území a infraštruktúry štátu.

Podľa Železňaka však ďalší postup pri nomináciách nie je celkom zrejmý. Štyridsaťjedenročný Kubrakov sa mal stať ministrom infraštruktúry, avšak opozičný poslanec s odvolaním sa na kuloárne informácie uvádza, že s jeho vymenovaním zrejme "bude problém".

Kubrakov neskôr na sociálnej sieti Facebook napísal, že vedenie poslaneckého klubu strany Sluha národa, za ktorú kandidoval do parlamentu, ani Šmyhaľ s ním jeho odvolanie nekonzultovali. "Nebol som pozvaný na zasadnutia frakcie ani príslušného výboru," zdôraznil s tým, že nedostal možnosť predostrieť odpočet zo svojho pôsobenia vo vláde.

Agentúra Reuters poukazuje na to, že sa podieľal na sfunkčnení takzvanej čiernomorskej iniciatívy týkajúcej sa vývozu ukrajinského obilia po mori, ktorú s Ruskom a Ukrajinou dohodlo Turecko a OSN a fungovala rok. Okrem toho pomáhal zabezpečiť logistické trasy pre utečencov z Ukrajiny po ruskej invázii vo februári 2022.