Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Erdogan je oficiálne víťazom volieb v Turecku

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a líder vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a jeho manželka Emine mávajú stúpencom pred sídlom strany AKP v Ankare. Foto: TASR/AP

Aliancia Erdoganovej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a Strany národného hnutia (MHP) si ziskom 53,6 percenta hlasov zabezpečila v 600-miestnom parlamente 344 kresiel.

Ankara 4. júla (TASR) - Úradujúci turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa so ziskom 52,59 percenta hlasov stal oficiálnym víťazom predčasných prezidentských volieb. Informovala o tom v stredu turecká Najvyššia volebná rada (YSK), ktorá oznámila konečné výsledky predčasných parlamentných a prezidentských volieb. Tie sa prvýkrát v histórii Turecka konali súbežne 24. júna.

Aliancia Erdoganovej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a Strany národného hnutia (MHP) si ziskom 53,6 percenta hlasov zabezpečila v 600-miestnom parlamente 344 kresiel. AKP, ktorá obsadila 295 miest, by bez podpory MHP (49 mandátov) väčšinu v parlamente tesne minula.

Volebná účasť dosiahla 86,2 percenta.

Podľa predsedu YSK Sadiho Güvena dostal Erdogan v Turecku vyše 26 miliónov hlasov (presne 26.330.823).

Erdogan zloží prísahu v pondelok v Ankare. V tento deň taktiež oznámi zloženie svojho kabinetu, oznámil povedal agentúry Anadolu jeho hovorca Ibrahim Kalin.

Nový parlament bude skladať prísahu v sobotu.

Erdogan bude vo svojom druhom funkčnom období, na základe vlaňajšieho referenda o zmene ústavy, disponovať omnoho širšími právomocami než doposiaľ. Novým prezidentským systémom v Turecku dochádza k zrušeniu funkcie premiéra, pričom prezident je zároveň hlavou štátu i šéfom vlády.